KOLUMNE

Uhitilo ih...

Komentar dana

Mirela KUKAN

11.9.2014

Predugo je bh. javnost očekivala jučerašnju vijest dana. Ona glasi - u akciji SIPA-e uhapšeno je 11 osoba zbog organiziranog kriminala, poreznih utaja i prevara te pranja novca.

Među uhapšenima je najviše članova porodice Lijanović, a opet - među njima i jedan potpredsjednik Vlade! E taj - federalni dopremijer i glavni koalicioni partner vladajućih SDA i SDP-a, Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB), dok su ga jučer policajci SIPA-e vodili obučenog u trenirku, izvalio je pred novinarima: „Evo kakva je država, predizborno je vrijeme, a ne daju mi govoriti.“

Uhapšen mu je i brat Mladen, državni poslanik i predsjednik NSRzB-a, stranke u narodu odavno prozvane „Kradom za boljitak“, a potvrđujući vijest dana, prije nego što će prekinuti telefonsku vezu, našem uredniku se požalio: „Evo i mene uhitilo, upravo me SIPA uhićuje.“

Uhapšen je i Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi SDP - SDA i, također, član NSRzB-a i jedan od vjerovatno najbahatijih ministara koje je Federalna vlada ikada imala.

Eto, „uhitilo ih“ konačno. A što bi rekao Jerko Lijanović - kakva je to država pa je dozvolila da joj jedna porodica godinama nesmetano krade stotine miliona. No, bolje ikad nego nikad!

Nadati se samo da će država, odnosno njeno pravosuđe, u mnogo ekspresnijem roku nego što se čekalo hapšenje, raskrinkati i presuditi kriminal čiji razmjeri brutalno opovrgavaju Lijanovićevo „vađenje“ na predizborno ušutkivanje. Ovo zaista ne bi smjelo biti još jedna u nizu predizbornih predstava, već istinski obračun s kriminalom na koji su novinari, posebno našeg lista, toliko dugo upozoravali, a istražni organi ga ignorirali. Nadamo se, dakle, da je konačno počelo!

 

Autor: Mirela Kukan

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.