KOLUMNE

Balkanski vir

Komentar dana

Autor:Tarik LAZOVIĆ

18.11.2014

Malo ko je očekivao da će se samit najmoćnijih država svijeta, G-20, u Australiji završiti riječima o brdovitom Balkanu. Svijet sigurno ima većih problema od nas, ali vrzino kolo ili geopolitički vir u ovom dijelu svijeta ponovo je mjesto varnica između svjetskih sila.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u dalekom Sidneju da je neprihvatljiva ekspanzija ruskog utjecaja na Balkanu ako ona ugrožava evropske integracije država u tom dijelu Evrope, uključujući i BiH.

Prema dokumentu koji je jučer objavio ugledni "Der Spiegel", Berlin je uznemiren igrom Putina, posebice u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Rusija je u posljednje vrijeme napravila niz koraka koji pokazuju da želi proširiti zonu svog utjecaja na zemlje koje su odlučile ići u drugom smjeru - ka Briselu.

Jesu li ti planovi ozbiljni ili samo igra protuteže zapadnom utjecaju u Ukrajini, za zemlje na Balkanu potpuno je svejedno. One su, opet, poprište ozbiljnih, da ne kažemo hladnoratovskih, razmirica.

Gdje je u tim globalnim poremećajima Bosna i Hercegovina, odnosno gdje bi trebala biti, nema nikakve dileme. Nesvrstanih više nema, pa je put ka Evropskoj uniji jedina opcija.

Ali, ova epizoda "ratova zvijezda" nosi još jednu važnu poruku za sve ključne aktere u BiH. Ona jasno upozorava šta se događa sa zemljom koja obustavi ili sama, poput BiH, blokira integraciju u blok bogatih i prosperitetnih evropskih država.

Takva zemlja veoma brzo bude objektom drugih interesa i drukčijih centara moći. Ona izvlači deblji kraj i prestaje biti faktor svoje budućnosti, biva moneta za potkusurivanje u rješavanju drugih i dalekih bjelosvjetskih sporova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.