KOLUMNE

Isušivanje bare

Komentar dana

Faruk VELE ([email protected])

13.2.2015

Kada je prije skoro 12 godina u Kantonalnom sudu u Mostaru prim. dr. Senadin Ljubović, vještak sa Psihijatrijske klinike u Sarajevu, posvjedočio da je Muamer Topalović, okrutni ubica porodice Anđelić iz Kostajnice kod Konjica, zapravo bio osoba iznadprosječne inteligencije, čak na granici s genijem, nemalo je onih koji su bili šokirani.

Odgovor na pitanje zašto je mladić koji je(da je bilo sreće i da je ijedna poratna vlast u BiH vodila računa o budućnosti ovdašnje djece, osim, naravno, o budućnosti djece minderaša) mogao biti ponos svoje zemlje postao okrutni terorista, treba tražiti u riječima ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Morin Elizabet Kormak (Maureen Elizabeth Cormack).

- Da bismo se borili protiv terorizma, moramo pronaći alternativu za mlade ljude, radna mjesta, mogućnosti u obrazovanju, koja će ih odvratiti od radikalizma i nasilja - poruka je ambasadorice Kormak, nad kojom se moramo zamisliti.

Zaista. Da bi se riješio problem terorizma, potrebno je krenuti od uzroka. Da bismo se riješili komaraca, moramo isušiti baru iz koje dolaze.

Da je, primjerice, ova država dala ikakvu šansu onom mladiću iz okolice Velike Kladuše, on ne bi, prema svjedočenju njegovog oca Š. Ć., "spalio sve svoje slike" pa otišao na "kurs" kod neformalnog vođe vehabija Bilala Bosnića, a otud na sirijsko ratište da se bori na strani terorističke organizacije Islamska država (IS). Takav je slučaj i s Topalovićem. Na stotine je ovakvih priča, od srednje Bosne do Krajine, i od Hercegovine do Gornje Maoče. Da bh. foteljaši, a posebno oni veliki tobožnji zaštitnici Bošnjaka u Sarajevu, stvarno žele drugačije, bi li bili toliko uspješni "oni koji dolaze po našu djecu"? Ne!

Zato na hiljade djece u siromašnim bosanskim selima i gradovima postaju laka meta za razne daije (misionare), haridžije, zapravo probisvijete koji u terorizmu žele ponuditi smisao života našoj djeci.

Želite li odgovor na pitanje da li baru uistinu imaju namjeru isušiti oni koji ne vide problem u 547.000 nezaposlenih, u skoro 70.000 onih koji su lani otišli iz BiH, u očajnim ljudima koji za njih ionako postoje samo kao glasačka mašina, pogledajte kako pojedine bh. institucije i nosioci najviših funkcija toleriraju radikalnu ideologiju, beskrajno relativiziraju provokacije po džamijama, kao i marševe mladića u crnim majicama i sa zastavama IS-a po Sarajevu i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.