KOLUMNE

Nesigurnost!

Komentar dana

Autor:Amil DUČIĆ

22.3.2015

Dok odlazeći ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac i komesar Vahid Ćosić papagajski ponavljaju kako je sigurnost u Sarajevu na zadovoljavajućem nivou, nemili događaji koji su se zbili u noći s petka na subotu još jednom ih demantiraju.

Tri pucnjave, dvoje teško povrijeđenih, petero napadača u bijegu... Ovakav bilans iskazan samo za nekoliko sati nikako ne ide u prilog tvrdnjama Pećanca i Ćosića o tome da je sve u najboljem redu.

A isto se može reći i za protekle dane, sedmice i mjesece. Pucnjave, eksplozije, teške krađe, pljačke građana usred dana na najfrekventnijim mjestima u centru Sarajeva, presretanje maloljetnika i otimanje mobitela uz prijetnju noževima, tuče... predstavljaju svakodnevicu s kojom stanovnici ovog grada moraju izlaziti nakraj.

Većina nerasvijetljenih paljevina automobila, koje su učestale u posljednjim mjesecima u Sarajevu, predstavlja dodatni argument da u glavnom gradu BiH, ipak, vlada nesigurnost.

A do kada će Sarajevo biti nesiguran grad u kojem će njegovi stanovnici strepiti za svoje živote, i to praktično na svakom koraku, pitanje je koje treba upravo adresirati na čelnike sarajevske policije. No, izvjesno je da bi svako onaj ko bi to učinio ostao uskraćen za odgovor, što se redovno dešava novinarima koji se, primjerice, takvim pitanjima obraćaju komesaru Ćosiću.

S druge strane, bilo bi nesuvislo očekivati od komesara Ćosića da dadne adekvatan odgovor u vezi s posljednjim nemilim događajima kada se zna da je za paljevinu 37 automobila okrivio njihove vlasnike! Analogno tome bi za nesigurno stanje u Sarajevu, vjerovatno, okrivio građane.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.