KOLUMNE

Progon heroja

Komentar dana

lmasa HADŽIĆ ([email protected])

18.11.2015

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH jučer su na području Sarajeva i Goražda uhapsili Ahmeta Sejdića, Ešrefa Hurića i Ibru Merkeza, osumnjičene da su tokom 1992. i 1993. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika. 

Heroji odbrane Goražda, kako se vidi iz tužilačkih dokumenata, uhapšeni su jer su, navodno, srpske zarobljenike tokom boravka u zatvoru u Goraždu držali gladne i u „nehigijenskim uvjetima“!

Kad bi ustanova poput Tužilaštva BiH bila čovjek, nakon jučerašnjeg objašnjenja zbog čega su uhapšena trojica bivših pripadnika vojske i policije RBiH, njeni obrazi danas bi plamtjeli od srama pred svekolikim nevino ubijenim goraždanskim i inim podrinjskim Bošnjacima, a na istragama ovih zločina ta ustanova već dvadeset godina nije ništa učinila.  

Svakoga ko je počinio ratni zločin, treba suočiti sa zakonom. Ali, zar je moguće da bošnjački komandanti odgovaraju zbog toga što neki od srpskih zatvorenika, u vrijeme dok su boravili u zatvoru u Goraždu, nisu imali paste za brijanje i toplu vodu za kupanje, a da su, istovremeno, desetine pripadnika VRS odgovornih za progone desetina hiljada Bošnjaka Gornjeg Podrinja, za masovna strijeljanja, silovanja, pogubljenja u logorima, za žive lomače kakva je ona u Višegradu, još na slobodi. Očito da je moguće!

Tužilaštvo BiH za 52 zarobljena i potom mučki ubijena Bošnjaka iz sela Jusići kod Zvornika do sada nije procesuiralo nijednog njihovog ubicu! Nije procesuiran nijedan pripadnik vojske i policije RS odgovoran za strijeljanje više od 700 Bošnjaka zarobljenih na Bijelom Potoku kod Zvornika! Nisu procesuirane ni ubice iz logora u OŠ „Vuk Karadžić“ u Bratuncu ni silne ubice i mučitelji iz logora u Bijeljini, Brčkom, Vlasenici, Zvorniku itd. 

Je li na sceni procesuiranje ili skrivanje ratnih zločina i zločinaca, vrijeme je da nam neko odgovori! 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.