KOLUMNE

Tor i mrak

Piše: Senka KURT ([email protected])

3.2.2018

Ministarstvo prosvjete Republike Srpske naredilo je svim profesorima i studentima fakulteta i akademija da ubuduće izbjegavaju odlazak na naučne i stručne konferencije na nivou Bosne i Hercegovine.



Nakon što su, kako ističu, analizirali gdje su, s kim i zašto u prošlosti usavršavali znanje, ministar je zaključio da su bili i na konferencijama gdje se negirala nadležnost RS, pa je odlučio to spriječiti kako zna i umije.

Pojedince koji se drznu odazvati na poziv i učestvovati na nekom okruglom stolu, naučnom skupu, konferenciji, univerzitet je dužan spriječiti. Uz to, mora odmah obavijestiti i Ministarstvo ako je neko toliko hrabar da radi na uspostavi zajedničkih tijela BiH, izmjeni zakona te dokumenata na kojima se spominje Bosna i Hercegovina.

Ova naredba zvuči skoro pa nestvarno i u sukobu je sa svime što propovijedaju akademska zajednica, intelektualci, prosvjetni radnici, studenti. Cilj joj je zatvoriti visokoškolske ustanove u RS u vlastiti tor, u vlastiti mrak, a profesore i studente upozoriti da je „miješanje“, pa makar to bilo i na naučnom skupu, pogrešno, a u krajnjoj konsekvenci i kažnjivo.

Uvod je to u još mračniju fazu u kojoj će se kolege s istorodnih fakulteta u Federaciji i RS na skupovima van zemlje uljudno izbjegavati. U naredbi, doduše, nema naputka smiju li razmijeniti koju riječ o zdravlju ili prosti pozdrav, ali, kako je krenulo, i to će uskoro biti zabranjeno.

Ta naredba Ministarstva obrazovanja RS samo govori koliko se vlasti tog entiteta boje vlastite intelektualne elite!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.