LIČNOST DANA

Nedžad Avdić: Svjedok genocida

Na jučerašnjoj komemoraciji u povodu obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici obratio se prisutnima

Avdić: Rijetki su snaga i karakter kakve u sebi nosi Nedžad. Avaz

Piše: A. H.

12.7.2019

Na jučerašnjoj komemoraciji u povodu obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici prisutnima se obratio i Nedžad Avdić, koji je kao 17-godišnjak preživio strijeljanje. Za sebe je rekao da je “greška” počinilaca genocida, jer kad je u julu 1995. godine strijeljan, u gomili gdje su ležale stotine mrtvih Bošnjaka iz Srebrenice, zločinci nisu prepoznali da ima i jedan koji je preživio njihov metak i tako ostao da svjedoči o istini. 

Ono što je preživio Nedžad Avdić, od zarobljavanja pa do trenutka kad je stao pred stroj za strijeljanje, teško da može shvatiti normalan ljudski um.

Četiri dana se Nedžad, nakon što je preživio strijeljanje, teško ranjen, kretao neprijateljskom teritorijom, uglavnom pužući. Kad je stigao na slobodu, liječio je najprije fizičke rane, a onda je svjedočenjem o zvjerstvu onih koji su mu bili namijenili smrt, počeo liječiti i one psihičke.

Rijetki su snaga i karakter kakve u sebi nosi Nedžad Avdić. Iako s teškom traumom, u Tuzli je okončao srednju školu, završio Ekonomski fakultet, naučio engleski jezik, stvorio porodicu i, na opće sablažnjavanje njegovih ubica, vratio se u Srebrenicu, gdje i danas živi i radi.

Nedžad Avdić danas je jedan od najkredibilnijih svjedoka istine o počinjenom genocidu u Srebrenici. Nerijetko je gost mnogih konferencija, tribina, kongresa u zemlji i svijetu na kojima su tema ratni zločini, njihovi počinioci i ideologije koje su ih planirale.

Prije dvije godine, Univerzitet u Lutonu u Engleskoj dodijelio je Nedžadu Avdiću počasni doktorat iz filozofije u oblasti ljudskih prava. Godinu poslije, kao gost Instituta “Woolf” na Kembridžu, gdje je brojnim zvanicama govorio o svom iskustvu, poručio je da se, ipak, uvjerio da “negatori genocida nemaju šansu”.

Potvrdio je to i jučer svojim obraćanjem u Potočarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.