KOMENTAR DANA

Povez na očima

Njemačkoj treba radnika, no u situaciji je da bude izbirljiva. Neće svakoga i neće svašta

Denaida Bašić. Avaz

Piše: Denaida Bašić / Avaz.ba

12.2.2020

Našu žemlju je u proteklih sedam godina napustilo više od 500 hiljada ljudi. Njemačka ambasada u Sarajevu je u 2019. godini izdala 17.532 vize za građane Bosne i Hercegovine, 22 posto više nego godinu prije. 

Kažu, odoše ili su otišli svi koji su pametni. Nisu, ima pametnih koji ostaju. Jer svjesni su da nigdje nije lako, da se predu mitovi i legende o lakoj zaradi i boljem životu.

Od 1. marta, kada na snagu stupa novi zakon o doseljavanju radne snage u Njemačkoj, očekuje se još snažniji val odlazaka iz naše zemlje. Mnogi su već spremni, ovjerene diplome, naučen jezik, spakovane stvari.

No, treba biti oprezan, upozoravaju stručnjaci. Ruže ni tamo ne cvjetaju. Nigdje nikoga ništa ne čeka. Nigdje nema, što bi narod rekao, na gotovo.

Njemačkoj treba radnika, no u situaciji je da bude izbirljiva. Neće svakoga i neće svašta. Dobro znaju za naše probleme s diplomama, pa su baš iz tog razloga precizni i detaljni Nijemci napravili spiskove škola i fakulteta iz BiH, s jasno naznačenim plusevima i minusima. Ako je pored imena škole plus, šansa je za posao, ako je minus, ne treba ni pomišljati da se krene preko granice.

Njemačka, dakle, već u startu ne priznaje diplome velikog broja naših srednjih ili viših škola, fakulteta. Zato ne treba dozvoliti da svakojake agencije love u mutnom, uzimaju pare i obećavaju brz i lagan posao, bez znanja jezika, diplome i vize.

Ugledni advokat, naš Bosanac u Njemačkoj Kasim Rašidović to najbolje objašnjava, nikome ne savjetuje niti da ide niti da ostane. Ali moli građane da ne stavljaju glave u kofere s povezom na očima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.