KOMENTAR DANA

Napuštena Krajina

U ko zna kojem po redu sukobu migranata u Velikoj Kladuši ubijene su dvije, a povrijeđeno 18 osoba

Erdin Halimić. Avaz

Piše: Erdin Halimić

2.10.2020

U Krajini vlada strah, ljudi ne izlaze iz kuća, vijest je to koja je jučer otišla iz Bosne i Hercegovine u svijet.

Naime, u ko zna kojem po redu sukobu migranata u Velikoj Kladuši ubijene su dvije, a povrijeđeno 18 osoba. Upravo ovo su prenijeli brojni svjetski, ali i regionalni mediji.

Građani Krajine, koji su propatili tokom početka 90-ih godina prošlog stoljeća, ponovo su u 21. stoljeću primorani da se zaključavaju u svoje kuće i čuvaju svoju djecu kao da je rat.

S druge strane, njima još u ušima zvoni izjava aktuelnog ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, koji je ideju da se migranti iz bosanskih mahala vrate svojim kućama nazvao „seksi“. Trebao bi se ministar Cikotić, ali i drugi akteri u vlasti na državnom nivou zapitati jesu li učinili dovoljno. Nisu!

Ukoliko sumnjaju u ovaj odgovor, mogu (ako smiju) izaći pred Krajišnike i pitati njih. Jasno je svima da bez proaktivne uloge države u rješavanju migrantske krize još zadugo neće stići bolja vremena za stanovnike Bihaća, Velike Kladuše, Cazina i drugih brojnih mjesta širom BiH gdje građani pate zbog sve većeg pritiska migranata.

Sve dok pojedinim političarima interesi susjednih država budu na prvom mjestu, neće biti pomoći za građane BiH.    Neće biti bolje sve dok se zbog prekogranične ljubavi odbija dati dozvola Oružanim snagama BiH da pomognu Graničnoj policiji u čuvanju granice sa Srbijom.

Neće biti bolje ni dok se Evropska unija unutar svojih institucija ne dogovori da u BiH zaglavljene migrante pusti na svoj teritorij ili da ih vrati u zemlje porijekla, jer je jasno da ni oni ne žele ostati u BiH.

Do tada Krajišnicima želimo sabura - čuvajte svoju djecu i ne računajte na pomoć onih koji su svoju djecu odavno ispratili na elitne destinacije širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.