KOMENTAR DANA

Glas razuma

Zbog neažurnosti bh. vlasti prijeti nam ukidanje pomoći vlade SAD kada je u pitanju borba protiv trgovine ljudima

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

6.10.2020

Krajnje je vrijeme da institucije vlasti i nadležni u BiH konačno shvate apele Sjedinjenih Američkih Država kada je u pitanju Strategija BiH za borbu protiv trgovine ljudima.

Upaljena je posljednja lampica, a vrijeme odavno već curi. Zbog neažurnosti bh. vlasti prijeti nam ukidanje pomoći vlade SAD kada je u pitanju ovaj itekako prisutan problem u BiH. Konačno se mora shvatiti da je situacija više nego ozbiljna i poduzeti konkretni koraci.

Nedavno se ovim pitanjem ozbiljno počelo baviti i Predsjedništvo BiH, ali tek nakon dolaska Metjua Palmera (Matthew), američkog zvaničnika Stejt departmenta, u Sarajevo. Palmer je otvoreno stavio pred članove Predsjedništva BiH ove probleme i zatražio da se Strategija ubrza, a odgovorni procesuiraju. No, za sada to ide sporo.

Apeli mjesecima stižu iz Ambasade SAD u Sarajevu, OSCE-a. Tužilaštvo BiH odavno već ima formiranu Udarnu grupu za borbu protiv trgovine ljudima, postoji i specijalni tim tužilaca.

No, ono što je suština, ona mora biti aktivnija, a tužioci hrabriji. Obuka policijskih i tužilačkih kadrova, također, mora biti unaprijeđena.

Ovo je pitanje koje je dugi niz godina prisutno u bh. pravosuđu, ukazujući na to da je donesen mali broj presuda, ali i podignutih optužnica. S druge strane, sve je veći broj žrtava. Poražavajući je podatak da su žrtve većinom maloljetnici, njih čak 36 od ukupno 61 u proteklih nekoliko godina.

Vrijeme je da prevlada glas razuma i odgovorni počnu raditi svoj posao, a pravosuđe bude rigorozno prema počiniocima ovih krivičnih djela. Ako budu okretali glavu od problema, vratit će nam se kao bumerang.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.