KOMENTAR DANA

Družba u Briselu

Dok je Varhelji u Sarajevu predstavljao investicijski plan, članovi Predsjedništva u Briselu, po starom, posvađani i nejedinstveni

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

11.10.2020

Sarajevo - Brisel. Dva grada i dva različita politička događaja. Jedan u 12.15 sati u BiH, a drugi u 13.15 sati u Belgiji.

Dok je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) u Sarajevu prezentirao investicijski plan i “naružio” državnog i entitetske premijere zbog katastrofalnog izvještaja o napretku BiH na putu ka EU, članovi Predsjedništva BiH bili su miljama daleko, u sjedištu EU, odakle je Varhelji i stigao.

Odluka da putuju u Brisel, dva puta u posljednjih deset dana, više je nego indikativna ako je iz Brisela, isti dan, stigao evropski komesar za proširenje, s jasnim porukama šta EU očekuje od BiH.

Moglo bi se reći da nikome u petak ništa nije bilo jasno. Ni premijerima, ni parlamentarcima, a posebno ne novinarima. Istina, investicioni plan je predstavljen, Varhelji je ponovo, očekivano, iskazao snažnu podršku za pristup zapadnog Balkana EU.

S druge strane, Mile, Šefik i Željko, svako za sebe, u Briselu su imali svoje viđenje sastanka s čelnim ljudima EU.

''Radit ćemo još brže da pristupimo EU'', poručio je Šefik Džaferović; “Stranci su krivi za loše pravosuđe”, istakao je Milorad Dodik, dok je Željko Komšić kazao da ''postoji mnogo stvari koje treba mijenjati''.

I onda, opet sve po starom. Varhelji se vratio u Brisel, članovi Predsjedništva u BiH i dalje nejedinstveni i posvađani, kao i obično. Građani u BiH ostali su ponovo zbunjeni. No, na to su navikli već skoro 20 godina. Pitanje je samo, dokle će još ovako…


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.