OSVRT

Koliku cijenu ćemo platiti zbog straha od virusa, egoizma, tvrdoglavosti, želje za apsolutnom vlašću ili kombinacije svega navedenog?

Već se čuju ocjene da se zdravstveni sistem raspao, da je pred kolapsom, da se ne zna ni ko donosi odluke, ni kakvim kriterijima se rukovodi ili čak da njime vlada jedna osoba i jedna stranka

Alen Bajramović. Avaz

Piše: Alen Bajramović

24.10.2020

Dok svaka država u borbi sa pandemijom koronavirusa maksimalno koristi vlastite zdravstvene kapacitete, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH oko 900 bolesničkih postelja služi tek za povremeno mijenjanje posteljine.

Na ovaj podatak, u danima kada bilježimo nagli i konstantan rast broja inficiranih koronavirusom, upozoravaju zdravstveni stručnjaci. Manje od stotinu kreveta u Klinici u Podhrastovima, koja je od početka jedina i zbrinjavala pacijente sa težim simptomima COVID-19, već je popunjeno. Ostatak UKC Sarajevo, pa i Infektivna klinika koja je i izgrađena da bi se u njoj liječili pacijenti sa infektivnim bolestima, ostaje zabarikadiran i nedostupan pacijentima sa koronavirusom.

Dok čekamo rezultate novog kruga testiranja, a nemamo razloga vjerovati da će biti drugačiji od današnjih, pitanje je kuda sa pacijentima koji budu imali potrebu za bolničkim liječenjem zbog respiratornih problema.

Uprkos upozorenjima zdravstvenih radnika da je Željeznički školski centar u Buća Potoku neuvjetan, da ne posjeduje potrebnu infrastrukturu, da je izvan grada, pa čak i da je u okviru objekta smješten dječiji vrtić, Vlada KS danas je odlučila da najnoviji izolatorij za pacijente sa COVID-19 bude upravo tamo.

Oni prethodni trebali su biti u prostoru Građevinskog fakulteta, zatim Studentskog doma Bjelave, čak se izdvajao i novac za opremanje, ali sedam mjeseci od početka pandemije, iako je oktobar na izmaku, još uvijek smo, izgleda, u aprilu.

Već se čuju ocjene da se zdravstveni sistem raspao, da je pred kolapsom, da se ne zna ni ko donosi odluke, ni kakvim kriterijima se rukovodi ili čak da njime vlada jedna osoba i jedna stranka, ali ne poduzmu li se hitne mjere da se kapije UKC Sarajevo ne otključaju, da se rad unutar centra organizira na način da dio slobodnih kreveta bude dostupan pacijentima, koji samo u bolnici, a ne u domu, mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu njegu i uslugu, teško je procijeniti šta donose naredni dani. Koliku cijenu ćemo platiti zbog straha od virusa, egoizma, tvrdoglavosti, želje za apsolutnom vlašću ili kombinacije svega navedenog?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.