KOMENTAR DANA

Zemlja zombija

Respiratori “Srebrene maline” ne mogu se koristiti, a šta je s naših 10,5 miliona KM

Alen Bajramović. Avaz

Piše: Alen Bajramović

29.10.2020

Duga je lista država svijeta u kojima su građani, zbog korupcije i lopovluka povezanih s politikom, u jednom danu organizirali proteste. A u BiH, poput zombija, veći dio javnosti baulja od jednog do drugog događaja, zaboravljajući danas šta je bilo jučer.

Dok vlastitim očima gledamo tuđe ruke u svojim džepovima, kako se društvo dijeli na kaste privilegiranih i obespravljenih, dok slušamo najave šta nas još sve čeka, šale, šege i pošalice postale su jedini odgovor na sve što nas snalazi. “Kroz Goražde guraju respirator ne bi li upalio”, “Ako ne rade, ugasi ih, pa upali”, “Nisam nikad popravljao, ali mogu pogledati”, samo su neke od “reakcija” s društvenih mreža na vijest da respiratori dopremljeni u Goražde ne mogu biti stavljeni u funkciju.

Dan prije nego što će sistemska greška biti potvrđena i na uređajima isporučenim Kliničkom centru u Sarajevu, dijele se uputstva za rukovanje na kineskom jeziku. Kažu, humor kod Bosanca ni rat nije mogao ubiti, ali pitanje je da li je on odraz  našeg vedrog duha ili je znak slabosti, nemoći i bezidejnosti kako zaustaviti korupciju i bahatost koji razornije od granata uništavaju ovu zemlju.

Oni koji ne zaboravljaju šta je jučer bilo, sjećaju se svečanog dočeka spornih uređaja na Sarajevskom aerodromu, tokom kojeg je premijer Fadil Novalić poručio da smo dobili 100 respiratora “koji predstavljaju sami vrh ponude u ovoj branši”.

Profesor Almir Badnjević i drugi stručnjaci od početka su, čak i na osnovu oznaka na ambalaži, upozoravali da oprema ne može biti korištena u jedinicama intenzivne njege, ali sada smo pred novom, još šokantnijom istinom - respiratori “Srebrene maline” ne mogu se koristiti uopće, prije nego što su raspakovani moraju na servis i na njima ne može disati niti jedan, a kamoli dva pacijenta.

Ovo je novi, možda i jedan od posljednjih testova aktuelnog pravosudnog sistema. U pitanju je deset i po miliona maraka novca poreznih obveznika, ali još poraznije i alarmantnije je da je neko imao slobodu da se, osim našim novčanicima, poigra i ljudskim životima koje je ovakva oprema mogla ugroziti.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.