KOMENTAR DANA

Dejtonski nerat

Što duže stanje nerata potraje, to će život običnih građana na ovim prostorima biti turobniji

Edin Skokić. Avaz

Piše: Edin Skokić

7.11.2020

Gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, univerzitetski profesor Nerzuk Ćurak je izrekao savršenu definiciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji, po njemu, nije donio stanje ni rata ni mira, već nerat.

Ništa novo nije saopćio ni visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) u svom novom referatu pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Sjetit ćemo se i riječi prvog predsjednika BiH, rahmetli Alije Izetbegovića, koji je nakon parafiranja Dejtonskog sporazuma rekao: „U ovakvoj situaciji kao što jeste i ovakvom svijetu kakav je bolji mir i nije mogao biti postignut.“

U trenutnoj situaciji i svijetu kakav je revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma nije moguća. Proteklo je 25 godina od brutalne agresije na međunarodno priznatu državu, a u međuvremenu izrečeno niz presuda za najmonstruoznije zločine, među kojima i zločin genocida.

Nalogodavci i izvršioci poznati, ali njihova ostavština i dalje bitiše i, povrh svega, sadašnji lider prijeti otcjepljenjem.

Dejtonski mirovni sporazum je davno prevaziđen, a njegovo revidiranje prijeko potrebno. No, potrebno je održati stanje nerata na ovim prostorima jer to odgovara pojedinim svjetskim moćnicima.

Što duže stanje nerata potraje, to će život običnih građana na ovim prostorima biti turobniji.

   Niko se nije usrećio s neratom, a ljudima je potreban novac da im ne bi strasti potpirivali nacionalističkim retorikama.

Upravo se zbog toga i koče razvoj i modernizacija države jer, kada slobodoumni građanin u svom džepu bude imao novca u približnom iznosu kao i građanin Evropske unije, onda se neće razmišljati o ponovnom ratu, već o atraktivnim destinacijama za ljetovanje i zimovanje. 

Dobro je nama, samo neka ne puca!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.