KOMENTAR DANA

Nacionalni komunizam

Gadili su im se komunisti, ali ne i komunistički način vladanja

 Danijal Hadžović
Danijal Hadžović

Evropski parlament u svojoj rezoluciji iz 2018. uvjetovao BiH da pokrene postupak restitucije

Foto: Arhiv


Bosna i Hercegovina, uz Albaniju i Kosovo, jedina je država u Evropi koja nikada nije usvojila zakon o restituciji, čime bi omogućila vraćanje otetog vlasništva. Zbog toga stotine ljudi koji potražuju svoju imovinu vode sudske procese protiv naše države, praćeni pritiscima EU.

Tako je Evropski parlament u svojoj rezoluciji iz 2018. uvjetovao BiH da pokrene postupak restitucije, dok se, prema odluci Evropskog suda u Strazburu, svim oštećenim u FBiH mora isplatiti 1.000 eura po kvadratu nekretnine koju je bivša ili sadašnja država nacionalizirala.

Privatno vlasništvo, kako je znano, u Evropskoj uniji i civiliziranim društvima je svetinja.

Kako je onda moguće da više od 30 godina nakon pada Berlinskog zida i demokratskih promjena u BiH u našoj zemlji, i pored silne antikomunističke retorike, nikada nije ispravljena ona bazična komunistička nepravda na kojoj se utemeljio taj sistem?

Odgovor leži u činjenici da BiH istinsku tranziciju iz socijalizma u modernu tržišnu demokratiju zapravo nikada nije ni prošla. Nesumnjivo, nacionalnim strankama jesu se gadili mnogi manifesti komunističke ideologije poput ateizacije i “bratstva i jedinstva”. No, sam komunistički model vladanja ne da im nije gadljiv, nego su sve učinili da ga u što većoj mjeri očuvaju.

Razlog je krajnje prizeman - komunisti su uspostavili sistem u kojem partija preko države kontrolira sve pore društva - od ekonomije do kulture, a nacionalisti su iznad svega htjeli moć i kontrolu.

Tako je u državnom vlasništvu zadržan što je moguće veći broj firmi, ono što se privatiziralo dijelilo se stranački uvezanim ratnim profiterima i tajkunima, uhljebljivanjem na budžet stvarala se stranačka mašinerija, a na vlasništvu koje su komunisti oteli nove vladajuće strukture i s njima uvezani elementi nastavili su parazitirati kao da je njihovo.

No, kao što se ispostavilo da je socijalizam ekonomski epohalan promašaj, tako i BiH s održavanjem najgorih karakteristika tog sistema nastavlja tavoriti na evropskom dnu. “Ko na tuđem haku gradi svoju nafaku, kad-tad dođe na sadaku."

Više o temi Komentar dana

KOMENTAR DANA
Kolektivna krivica
KOMENTAR DANA
BiH između dvije vatre
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na