KOMENTAR DANA

Nezavisna i izdana

Oni što su prvog marta 1992. glasali za suverenu i nezavisnu BiH teško bi mogli vjerovati da će ona nakon 30 godina biti ovakva država

Proslavili smo još jedan Dan nezavisnosti. Agencije

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

2.3.2021

Proslavili smo još jedan Dan nezavisnosti. Ogroman je simbolički, historijski značaj Prvog marta. Ovaj dan omogućio je da nakon više od 500 godina Bosna povrati svoju nezavisnost. U posljednjem stadiju raspada Jugoslavije pred našu zemlju stavljene su dvije opcije - krenuti putem Slovenije i Hrvatske i proglasiti nezavisnost ili ostati u sastavu neke nove, krnje Jugoslavije.

Većina građana BiH na referendumu se jasno odlučila za prvu opciju, no ona je istovremeno značila i početak agresije i politike genocida od onih snaga koje su haos raspada Jugoslavije nastojale iskoristiti za stvaranje „Velike Srbije“, ako građani BiH nisu htjeli milom, onda silom. Četiri godine krvavog rata, indolentnost međunarodne zajednice i argument snage oružja na kraju su doveli do nepravednog mira i nakaradno sklepane države BiH.


No, i ono što agresor nije uspio uništiti u ratu, i na teritorijama gdje su preživjeli duh i ideja države BiH, uspjela je oskrnaviti i obesmisliti domaća ekipa. Nove elite koje su preuzele uzde vlasti stvorile su nepravedno društvo malog kruga stranačkih elita, koje su zarobile institucije, preuzele kontrolu nad resursima, bogatstvo i prilike ostavile ograničenim za svoj uski krug, a korupciju, nepotizam, zapuštenost i vladavinu najgorih učinili odlikama društva.


Takva država, u konačnici, je na začelju Evrope po standardu življenja, a pri samom vrhu po korupciji. Iz takve države stanovništvo masovno hrli u potrazi za boljim životom, u takvoj državi najviše što uspijeva su uhljebi i u takvoj državi sve je više ubijena nada u bolje sutra, ono što smo i u najtežim danima imali u izobilju.


Kada je početkom devedesetih Hrvatska krenula u projekt nezavisnosti, tadašnji vođa hrvatskih liberala, veliki Vlado Gotovac dao je čuvenu izjavu: „DA Hrvatskoj, ali ne bilo kakvoj.“ Tu krilaticu mogli bismo parafrazirati na današnju BiH: „DA Bosni, ali ne ovakvoj.“ Oni što su prvog marta 1992. glasali za suverenu i nezavisnu BiH teško bi mogli vjerovati da će ona nakon 30 godina biti ovakva država, no to ne znači da trebamo izgubiti nadu da ona može postati drugačija i bolja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.