KOMENTAR DANA

Paravojni "Ultrasi"

Zašto policija godinama žmiri na huliganizam i teror navijača Zrinjskog

Ovo je, nažalost, samo jedan od bezbrojnih vandalizama koje "Ultrasi" iz godine u godinu provode nad Mostarom. Screenshot

Piše: Danijal Hadžović

26.4.2021

Grad Mostar u subotu je bio ponovo žrtva huliganskih napada. Grupa od dvadesetak navijača Zrinjskog, koji sebe zovu "Ultrasi", upala je u starogradsko bošnjačko naselje Donju Mahalu, gdje su se sukobili s nekoliko mještana i nekolicinom pripadnika Veležove navijačke grupe "Red Army".

U rukama su nosili palice i baklje, a u rušilačkom pohodu demolirali su nekoliko poslovnih prostora, dok je jedna osoba završila s teškim tjelesnim povredama.

Ovo je, nažalost, samo jedan od bezbrojnih vandalizama koje "Ultrasi" iz godine u godinu provode nad Mostarom i njegovim građanima, prije svega onim bošnjačke nacionalnosti, priređujući im svako malo noći haosa, straha i terora. Naravno, BiH nije prva zemlja koja se suočava s problemima huligana i huliganizma. No, bitna je razlika je li država odlučna obračunati se s huliganizmom ili su huligani upravo produžena ruka te države, odnosno stranaka koje njom upravljaju, kao što su nekoć i "Delije", navijači Crvene zvezde, bili regrutni centar države za buduće koljače u Arkanovim "Tigrovima".

U konkretnom mostarskom slučaju javna tajna su bliske veze između "Ultrasa" i politike, a i činjenica da na njihov višegodišnji huliganski teror i barbarizam policija uglavnom žmiri govori sama po sebi.

Stoga, krajnje je vrijeme da prije svega HDZ, kao vodeća stranka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Gradu Mostaru, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, poduzme konkretne aktivnosti na suzbijanju huliganizma, a zatim i podrži prijedlog o izmjenama zakona koji će postrožiti i rigorozno kažnjavati huliganizam, a koji je već najavio federalni ministar Aljoša Čampara.

Ukoliko bi ova stranka odbila nova zakonska rješenja ili ponovo propustila priliku da u Kantonu i gradu učini bilo šta konkretno na kažnjavanju izgrednika iz ove navijačke grupe i sprečavanju budućih zlodjela, onda nema potrebe ubuduće se zavaravati da su „Ultrasi“ išta drugo do paravojno stranačko krilo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.