KOMENTAR DANA

Šarlatani kroje kapu

I dok fudbal u svijetu napreduje, privlači sponzore i medije, Premijer liga BiH sve je gora

Takmičenje s potpuno neprikladnim imenom ušlo je u neku novu fazu. Arhiv

Piše: Nermin Demirović

27.4.2021

Šarlatani su osobe koje za sebe tvrde da posjeduju znanje ili vještine u nekoj oblasti, iako to nije istina, kaže jedna od definicija. Na našu nesreću, oni koji prate Premijer ligu BiH u fudbalu itekako se susreću s takvim likovima.

Jasno, pojma nemaju o fudbalu, ali imaju neke druge sposobnosti. U mešetarenju su svoji na svome, a, eto, u bh. fudbalu kroje kapu.

Takmičenje s potpuno neprikladnim imenom ušlo je u neku novu fazu. Najbolje rečeno, vratilo se u neka potpuno stara vremena, kada se znalo ko mora pobijediti, kada vam je to sudija govorio na travnjaku, kada ste morali čuvati živu glavu, a da za to niko nije odgovarao.

Može se spomenuti Borac, jer je više nego očigledno da Banjalučani imaju vjetar u leđa, ali suludo bi bilo izdvojiti samo jednog čovjeka ili jedan klub.


Nermin Demirović. Avaz

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je sistem s tri komponente, kako su sami sebe nazvali i zanimljivo je da izvrsno funkcioniraju. Nikada se ne jave predstavnici jedne od tri komponente da zaštite klub ili klubove iz svoje baze, što jasno govori da su svi namireni.


Nekome će se nešto graditi u selu, kao onda kada je Iljo Dominković „opremio“ Orašje, neko će biti ponovo izabran, a naći se i zaposlenje za najbliže. Bitno je da su svi u NSBiH tako složni sretni.


U cijeloj ovoj priči, u kojoj bh. fudbal munjevitom brzinom propada, ne treba zanemariti ni klubove. Svi se sjete problema kada njih neko zakine, dotad se ide linijom nezamjeranja, opet iz interesa.


Bit će koji kvadrat hibridne trave, možda brojači ulaznica na tribinama, a što da ne i pokoji penal kada zatreba, samo neka se ne talasa. A ruku na srce, malo je kalibra i u klubovima, proći će dosta vremena dok se ne pojave neki novi Musa, Jelić, Vujović... ljudi koji su na sve imali odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.