KOMENTAR DANA

Vizionar Fadil

Redovi za vakcine u Srbiji prava su slika političkog bankrota bh. vlasti

Fadil Novalić. Agencije

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

5.6.2021

Vlada Federacije BiH nabavlja 400.000 doza vakcine za 12 miliona KM, najavio je Fadil Novalić. Osmog marta ove godine. Danas je 5. juni. Prošla su tri mjeseca. Novalić, kao što znate, vakcine još nije uspio nabaviti.

U međuvremenu, desilo se mnogo toga. U Evropi već uveliko traje proces vakcinacije, pa je dosad vakcinisana trećina stanovništva na Starom kontinentu. Srbija je uvjerljivo prevazišla i evropski prosjek vakcinišući gotovo polovinu svog stanovništva.

Pojedine strane vlade nisu baš posve mirno mogle posmatrati kako građani BiH, usljed nesposobnosti svojih vlasti, masovno umiru od posljedica korone, pa u našu zemlju jeste stiglo nešto vakcina, najviše kroz sadaku, u kojoj je prednjačila Srbija.

Susjedna zemlja odlučila je otići i korak dalje, pa je, nakon što je utvrdila da ima više nego dovoljno vakcina za sve svoje građane, otvorila vrata i svim državljanima BiH da se sada, bez ikakvih ograničenja, besplatno vakcinišu u Srbiji, što je proces koji je već bio u jeku te su se u susjedstvu dosad vakcinisale desetine hiljada naših građana.

Tako oni koji nisu imali sreću da se vakcinišu ovom bogdom domaće sadake u vakcinama sada još lakše mogu preko zemlje Srbije, da bira srce gdje mu je milije.

Kakav je to samo bankrot bh. vlasti i SDA, s jedne, i politička i simbolička pobjeda Srbije, s druge strane - da stranka koja je sav svoj simbolički kapital gradila na “zaštiti“ bošnjačkog naroda i BiH od nasrtaja iz Srbije na kraju vlastiti narod dovede u situaciju da u Srbiji spašava živu glavu od nesposobnosti svojih vlastitih „zaštitnika“.

A kada Srbija vakciniše kompletno stanovništvo BiH, možda tada stignu i Fadilove vakcine za 12 miliona KM. A možda i ne stignu, ko zna. Novalić nas je ionako jučer ubjeđivao da vakcine nije nabavljao za naše dobro, da ne budemo pokusni kunići. Ta, bolest je nova, a vakcine neisprobane, manimo se ćorava posla, prvo da nas umre 10.0000 hiljada od korone bez vakcina, pa će onda Srbija da nas povakciniše nakon što na vlastitim građanima utvrdi da je bezbjedno. A osim što nas je spasio od bjelosvjetskih farmaceutskih pokusa, Fadil će nam uskoro nesumnjivo objašnjavati i kako je, i s ekonomske strane, nenabavljanje vakcina i stavljanje vlastitih građana na brigu komšijama vizionarski potez kojim nam je uštedio milione.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.