LIČNOST DANA

Priska Matimba Nijambe: Sramota Haškog suda

Sutkinja koja je htjela osloboditi Mladića

D. H.

Nijambe: Izdvojeno mišljenje

Foto: Agencije


Žalbeno vijeće odbilo je jučer žalbe Ratka Mladića uz suprotno mišljenje po svim tačkama sutkinje Nijambe te potvrdilo osuđujuću kaznu doživotnog zatvora.

Žalbeno vijeće koje je donijelo odluku činile su sudije: Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije, Mustafa el-Baž (Mustapha El Baaj) iz Maroka, Aminata Ngum (Aminatta N'Gum) iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Ibanda-Nahamya) iz Ugande i Sejmont Penton (Seymout Panton) s Jamajke.

Zanimljivo je da je sutkinja Nijambe prema svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog vijeća te, da je bilo po njenom, Ratko Mladić bi bio oslobođen po svim tačkama optužnice.

Ovo nije prvi slučaj da je Nijambe htjela oslobađati srpske ratne zločince. Sutkinja Nijambe, koja je bila i predsjedavajuća Žalbenog vijeća na suđenju Mladiću, bila je članica Sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici.

Međutim, ona je i tada izdvojila mišljenje na 38 stranica, gdje je rat u BiH nazvala "građanskim", osporavala razmjere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva Republike Srpske te je Tolimira smatrala nevinim.

Ipak, na svu sreću, i pored Nijambe, kod većine ostalih sudija prevladao je zdrav razum te će krvnik i monstrum iz Kalinovika ostatak života provesti iza rešetaka.

Više o temi Ličnost dana

LIČNOST DANA
Edo Hubjer: Vrijedna lekcija
LIČNOST DANA
Tomas Tuhel: Zaslužio novi ugovor
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na