KOMENTAR DANA

Prepišite od susjeda

Gorivo je samo u oktobru poskupjelo za 10 feninga, na nekim benzinskim pumpama u 15 dana cijene dva puta dizane

Stalna poskupljenja goriva. Ilustracija

Piše: Erdin Halimić

18.10.2021

Gorivo je samo u oktobru poskupjelo za 10 feninga, a od početka oktobra Federalnom ministarstvu trgovine pristiglo je čak 955 obavijesti o povećanju cijena za pet feninga po litru.

S obzirom na to da je u Federaciji BiH registrirano 705 benzinskih pumpi, to znači da su na nekima od njih za 15 dana dva puta dizane cijene derivata.

Glasila je vijest koju su prenijeli brojni bh. mediji. I, šta? Nikom ništa, niko se od nadležnih nije oglasio, nije ni urgirao da se pokuša zaustaviti divljanje cijena. Iako će brojni bh. građani koji ne posjeduju automobil reći da ih se ovo ne tiče, to je zabluda.

Naime, brojni ekonomisti upozoravaju da, ukoliko raste cijena „crnog zlata“, onda posljedično rastu cijene svih proizvoda i usluga. Nije moguće odvojiti cijene osnovnih prehrambenih namirnica i goriva jer su u svaku maloprodajnu i veleprodajnu cijenu uračunava i trošak prijevoza.

Dakle, paralelno s poskupljenjem benzina i dizela, građani BiH mogu očekivati novi rast cijena hrane. Niko više ne može ni izbrojati koje će to biti poskupljenje od početka ove godine, ali sa sigurnošću se može reći da građani BiH ovo više ne mogu podnijeti.

Nameće se jedno pitanje - ima li neko u ovoj državi da zaštiti građane? Koliko još poskupljenja trebaju izdržati da bi se neko u vlasti sjetio da postoje mehanizmi kojima se može spriječiti divljanje cijena. Dosta je više! Ako ne znate, onda prepišite od susjeda.

Naime, Vlada Hrvatske na posljednjoj sjednici odlučila je zaustaviti kontinuirani rast cijena goriva. Trgovcima su odredili maksimalnu cijenu dizela i benzina.

Koliko je stanje alarmantno u BiH, pokazuje i podatak da sindikalna potrošačka korpa odavno iznosi više od 2.500 KM, a prosječna plaća u FBiH je na nivou od 1.000 maraka. Dakle, ni dvije prosječne plaće nisu dovoljne da se pokriju osnovni životni troškovi.

Novim poskupljenjem ovaj omjer će se dodatno pogoršati, a niko ne može odgovoriti na pitanje kako će ovo preživjeti građani BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.