LIČNOST DANA

Erna Tufekčić: Glas za sve žene

rabro istupila iz anonimnosti kako bi potaknula druge žene da ne trpe nasilje

Tufekčić: Ne prikrivati nasilnike. avaz

Piše: M. Sm.

30.11.2021

Amerikanka Fransina Hjuz (Francine Hughes) smatra se inspiracijom za nastanak Ženskog pokreta, čija je pažnja usmjerena na žene koje su zlostavljali muževi, a koje pravosudni sistem nije prepoznao. Fransina je svog muža, koji je skoro deceniju zlostavljao u svim mogućim oblicima, ubila, a njen slučaj je skrenuo pažnju na mnoge druge i pokrenuo pitanje zaštite tih žena.

Priča Bosanke Erne Tufekčić je slična. Skoro 10 godina njen muž se nemilosrdno iživljavao nad njom. Bila je žrtva fizičkog premlaćivanja, seksualnog iživljavanja, psihičkog ponižavanja. Nasreću, njena potresna priča nije završila tragično.

Godine provedene s mužem monstrumom opisane su u knjizi „Vrisak lotosa“, koju je ispisao prof. Sandi Dizdarević, kriminalistički psiholog.

Svojim primjerom, kao pobjednica, Erna želi potaknuti druge žene da se otrgnu iz kandži nasilnika, ali i skrenuti pažnju javnosti na ovaj problem. Ona apelira na sve da ne zatvaraju oči na nasilje i da ne prikrivaju nasilnike. Ova 34-godišnjakinja je danas u sretnom braku i majka troje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.