KOMENTAR DANA

Skakine budžetske čarolije

Skaka je duboko zavukao ruku u narodnu kasu, i to je radio brutalno

Avaz

Miralem  Aščić

25.5.2023

Oni ne kradu, oni otimaju. Ovako bi mogao glasiti sažetak priče u vezi s uhapšenim Abdulahom Skakom, Bakirovim ambasadorom u Kataru, koji je sunčanu Dohu zamijenio vlažnim prostorijama za zadržavanje MUP-a i Tužilaštva KS.

Skaka je iz udobne ambasadorske fotelje zasjeo na polomljeni krevet MUP-a KS. Tu je proveo dvije noći. I znajući ko je sve bio u tim prostorijama, znamo da mu nije bilo nimalo lako.

No, o tome je Skaka trebao misliti mnogo ranije. Još u februaru 2017. godine, kada je imenovan na poziciju gradonačelnika.

Naravno, postoji presumpcija nevinosti, pa tako i za Skaku. Ali pravda je za sve ista. Spora, ali dostižna.

Međutim, mnogo je Skakinih aferima. Na desetine. Neki su snimljeni, javno objavljeni, poput snimka iz afere „Asim“.

Miralem Aščić. Avaz

Ali Tužilaštvo KS bilo je godinama nijemo i slijepo. Prijave su stajale godinama, mjesecima. Skaka je bio magnet za brojne nepravilnosti i zloupotrebe.

Bakirov vizionar. Od Formule E, do Vidikovca, od rasvjete u Trnovu, do savjetnika u Iranu. Trošilo se i krčmilo, i to sve iz budžeta.

Skaka je duboko zavukao ruku u narodnu kasu. I to je radio brutalno. Pokazuju to dokazi iz izvještaja inspektorata Ministarstva finansija KS.

Bivši gradonačelnik Sarajeva je radio šta je htio. Uzimao hiljade maraka iz budžeta, a niti je tražio ničiju saglasnost niti je koga šta pitao.

Sada je vrijeme da priča tužiocima. Samo, sada je teže. Dokazi ne idu njemu u prilog. Više nema Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora OSA-e, da sve zataška. Sada je stigla pravna država.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.