KOMENTAR DANA

Čujte, Srbi!

Vaša budućnost je budućnost evropske, liberalne i otvorene BiH. Rusija je samo garant daljnje izolacije i propadanja

Dodikove pristalice s transparentom Putina. RSE

Danijal Hadzovic

4.4.2024

Jedini ste, uz Bjelorusiju, u Evropi čiji se predsjednik sastaje s Vladimirom Putinom, zločincem i agresorom na jednu drugu suverenu državu - Ukrajinu. Da budemo načisto, ne radi on to tek tako, iz puke želje ili obijesti. Ta, u pitanju je ipak obični trgovac iz Laktaša, čovjek čiji se pogled na svijet oblikovao kada je, kao tinejdžer, prodavao paprike na zagrebačkoj pijaci.

On je tako i na političkom tržištu bio spreman prodavati svaku robu koju se prodavala. Dok je nekoć glumio modernog socijaldemokratu i prozapadnog političara, suštu suprotnost onome što je danas, sjedio je u opoziciji.

No, od trenutka kada je počeo zloupotrebljavati srpski nacionalizam, vama se svidio. Postajao je sve popularniji, a očito mu se osladilo, pa s vremenom i sve radikalniji – dok u konačnici nije došao do današnjeg stadija – antizapadnog, proruskog, radikalnog nacionalističkog Putinovog saveznika koji najavljuje otcjepljenja, prijeti, blokira, ruši i širi mržnju.

Vi ste sve ove godine dosljedno i uporno birali takve politike, vjerujući da ste vi moralno ispravni i na pravoj strani, a cijelo vaše evropsko okruženje valjda moralno korumpirano, neprijateljsko i antisrpsko.

No, problem je što vas takav izbor vodi u propast. Sa sigurnošću možemo tvrditi da se, i pored sve dreke, ni za milimetar niste približili nezavisnosti. Naprotiv, u poziciji ste da su vam liderima izbrisani računi, visoki predstavnici vam nameću zakone, tema ste svjetskih lidera, a Amerika vam jednim potezom može praktički srušiti cjelokupni finansijski sistem. Je li to uspjeh njegove politike?

Pritom ste postali dvaput zaduženiji od prosječnog građanina Federacije, imate niže plaće, penzije, broj stanovnika vam je, prema procjenama, spao na 700.000. Ostali koji su emigrirali, sigurno nisu otišli u Rusiju. Osim Srbije, ogromna većina završila je u Evropskoj uniji. Istoj onoj Evropskoj uniji čijim se sredstvima i fondovima nadate dok crtate murale posvećene Putinu i Rusiji, od kojih vaš lider bezuspješno prosi pare.

No, pare su na Zapadu. Onom koji vas sa svih strana okružuje i čiji će BiH, neminovno, postati integralni politički, ekonomski i vojni dio. Vi tu integraciju nećete moći spriječiti, jer zajedno s nama morate biti ''usisani'', prije ili kasnije. Što to prije shvatite i što se prije otarasite političkih elita i njihovih ideologija koje vas truju, izoliraju, pljačkaju i uzimaju vam budućnost, trpjet ćete manje bolne posljedice. Vaša budućnost je budućnost evropske, liberalne i otvorene BiH. Rusija, s druge strane, samo je garant vaše daljnje izolacije i propadanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.