POČINJE 10. OKTOBRA

Deset filmova u programu "Domaćih autora" bit će prikazano na 24. Mediteran Film Festivalu

Festival će otvoriti igrani film "Stigme" redatilja Zdenka Jurilja.

Mediteran Film Festival. MFF

L. S. R.

2.10.2023

Deset filmova u programu "Domaćih autora" biti će prikazano na 24. Mediteran Film Festivalu u Širokom brijegu.

U utorak 10. oktobra, festival će otvoriti igrani film "Stigme" redatilja Zdenka Jurilja. Film se bavi univerzalnom temom ideološkog stigmatiziranja. Radnja je smještena je u zapadnu Hercegovinu, u turbulentno razdoblje nakon Drugog svjetskog rata. 

Pustoš koju u jednoj tradicionalnoj sredini ostavljaju ideološka sučeljavanja

Govori o pustoši koju u jednoj tradicionalnoj sredini ostavljaju ideološka sučeljavanja, što kulminira tokom jednog duhanskog puta. Uloge u filmu, nastalom po scenariju Josipa Mlakića, ostvarili su Ivo Krešić, Bojan Beribaka, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Mario Knezović i Robert Pehar.

Drugi dan festivala, program "Domaćih autora", otvorit će "Zidine", reditelja Ive Čolaka i Marka Mikulića. Ovo je priča o trojici ostarjelih logoraša koji su odlučili snimiti film o onome što su proživjeli u logorima u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini.

Program se nastavlja filmom o akademskom kiparu Stjepanu Skoki – "Kipar iz Graba", reditelja Tomislava Topića. Film prati kipara iz malenog hercegovačkog sela, njegovo školovanje i rad kojeg, kako navodi kritika, karakterizira veliki stupanj autorske invencije.

Istog dana MFF prikazuje i film redateljice Karmen Obrdalj, 'Brzi'. U filmu upoznajemo čovjeka s najviše prijatelja na svijetu, predstavnika hercegovačke estradne scene – Brzog.

Redatelj Mirko Pivčević vodi nas kroz 'Puteve kave', vrijeme druge polovice sedamdesetih i početkom osamdesetih kada se na prostoru bivše Jugoslavije stvarao fenomen koji je trajno ušao u kolektivnu memoriju jedne zemlje. Riječ je o krijumčarenju kave.

Kratki film reditelja Zdravka Terkeša "Noć od srebra i zlata" prikazuje narkomana u krizi koji provaljuje u bogati građanski stan, te postavlja pitanje može li neprijatelj, narkoman i lopov, biti prijatelj u trenutku potrebe?

Mladi redatelj Tvrtko Bubalo također se u svom radu dotiče priče o ovisnosti o drogama. Film "Sutra je novi dan" istražuje izazove s kojima se suočavaju medicinski radnici u zajednicama dok pokušavaju pomoći onima koji se bore s učincima konzumacije i prekomjerne uporabe narkotika.

U programu su i dva domaća animirana filma

U programu su i dva domaća animirana filma. "Svrha" Tvrtka Karačića, čija radnja prati stanovnike malog sela koji su povezani nizom zupčanika i kotačića i "Nada" Pere Petrušića, fim koji prati djevojčicu Nadu i vrijeme Hercegovine od 1907. do 1922. godine gdje se veliki značaj pridaje čovjeku tog vremena. Ovaj nagrađivani animirani film prikazuje velik značaj fra Didak Buntića koji je u tom vremenu živio, radio i doprinosio Hercegovini.

Program "Domaćih autora" u petak 13. listopada zatvara se dokumentarnim filmom o jednom od najvećih hrvatskih slikara grafičara Virgiliju Nevjestiću. 'Tihi skitnica', redatelja Zdenka Jurilja, prikazuje čovjeka kojeg su, kako tvrdi likovna kritika u Francuskoj, smatrali jednim od svojih najvećih grafičara 20. stoljeća, a on je sebe nazivao skitnicom.

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.