REGION

Protesti širom Srbije: "1 od 5 miliona" u Užicu, Pančevu, Leskovcu...

Građani iskazuju nezadovoljstvo općim stanjem u državi

Protesti u Užicu. Rts.rs

RTS

1.2.2019

U Užicu, Pančevu, Leskovcu, Smederevu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Šapcu i Požarevcu održani su protesti pod sloganom "Jedan od pet miliona". 

Na drugom građanskom protestu "1 od 5 miliona" održanom pred gradskom kućom u Užicu govorili su glumci Branislav Trifunović, koji je dio života proveo u Užicu, i Nikola Kojo.

Ponovljeni su zahtjevi za smjenu vladajućeg režima, a zahtjeve Užičana za promjene u svom gradu ponovio je Zoran Filipović užički publicista, pisac i novinar.

Građanske proteste podržali su i užički malinari, a ovog puta je izostala Užička odbrambena liga koja insistira na bavljenju svakodnevnim problemima grada.

Poslije skupa pred gradskom kućom okupljeni su se uz zastave i pištaljke uputili na šetnju glavnom užičkom ulicom.

Na platou ispred Kulturnog centra u Pančevu održan je prvi protest "Jedan od pet miliona". Okupljenim građanima obratili su se Zlatko Živković, bivši novinar Radio Pančeva, Rade Radovanović novinar lista "Danas" i jedna od organizatorki ovog protesta Jelena Anasonović iz Beograda.

Zlatko Živković je istakao da već tri godine nema Radio Pančeva, da TV Pančevo nije ni ranije gledao i da se mediji moraju osloboditi.

Zahvalio se ekipi Dopisništva RTS-a što je tu i zamolio prisutne da ih puste da rade svoj posao, jer to rade profesionalno, a do urednika u Beogradu je šta će se emitirati.

On je napomenuo da je Pančevce sramota zbog Lučana, ali da mu je drago što je i Pančevo sada na mapi slobodnih gradova.

Nakon govora krenulo se ulicama grada u protestnu šetnju, a povorka je zastala ispred zgrade Skupštine grada i TV Pančevo gde je ostavljen vijenac u znak umrlom informiranju građana na lokalnoj televiziji.

Prvi put je održan protest građana "1 od 5 miliona" u Leskovcu pod parolom "Stop odumiranju Leskovca".

Građani Leskovca traže ostavku nesposobne vlasti, prestanak zapošljavanja nestručnih kadrova, da se donese strategija koja će zadržati mlade i pomoći da se vrate oni koji su otišli, da se vrate, kako kažu, otete penzije i da se ukine porez na poljoprivredno zemljiše.

Protest je završen protestnom šetnjom od Narodnog muzeja pored Gradske uprave do Kulturnog centra, a naredno okupljanje najavljeno je za sljedeći petak u 18 sati.

I u Smederevu je održan prvi protest pod nazivom "1 od 5 miliona – Smederevo".

Protesti u Smederevu. Rts.rs

Okupljeni građani, njih oko pet stotina, negodovali su protiv sadašnje vlasti, pištaljkama i transparentima.

Oni su od Trga Karađorđev dud prošetali glavnim gradskim ulicama ne ometajući saobraćaj, da bi na glavnom gradskom trgu završili protest, koji kao početni nije imao organizirane govornike niti goste.

Treći protest "1 od 5 miliona" održan je u Kruševcu. Okupljeni građani, kako se moglo čuti, ne odustaju od svojih zahtjeva – ostavke gradonačelnice Jasmine Palurović, gradskih vijećnika i ostavke nadzornog odbora gradske toplane, umanjenje tri naredna računa za grijanje za 50 posto, da Kruševac bude bezbjedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi, bolje uslove rada zdravstvenih radnika i bolje uslove liječenja, kao i da građani dobivaju pravovremene i istinite informacije i pravo na drugačije mišljenje koje mogu iznijeti na lokalnim televizijama.

Okupljenim Kruševljanima obratio se i glumac Branislav Lečić koji je istakao da se prošlost vraća, jer su građani opet na ulicama.

- Srbija se probudila i neće je više ništa zaustaviti, jer se borimo za slobodu bez koje nema ni života, ni dostojanstva. Nema pomoći ni od koga, ni od Rusije, ni od Amerike, mi smo ti koji rješavamo svoju sudbinu, ako se mi ne probudimo niko nam neće pomoći", rekao je Lečić.

Pročitano je i pismo podrške u borbi za Srbiju svih građana Kruševljanina Jovice Nikolića koji je 1999. kao vojnik povrijeđen na Košarama, a koji je bio primoran da kao mnogi zarad egizistencije napusti Srbiju, ali će se vratiti, navodi se u pismu.

Građani Kruševca protest su završili šetnjom do zgrade Gradske uprave.

Protest "1 od 5 miliona" održan je i u Vranju. Građani su se okupili u centru grada u pješačkoj zoni.

Nosili su transparent "Vranje bez straha – 1 od 5 miliona". Obratili su im se hirurg, doktor Vukašin Antić i profesorica Univerizeta u Nišu dr. Tamara Milenković Kerković.

Doktor Antić je rekao da je radno vrijeme u Zdravstvenom centru produženo, a plate su ostale iste i zatražio da se odobri prijem novih zdravstvenih radnika, mladih sa diplomama.

Nakon obraćanja, okupljeni građani pošli su u šetnju centralnim ulicama grada.

- Prva pobjeda je već ostvarena, stojimo ovdje, stoje slobodni ljudi Vranja i stojimo ovdje svi koji svjedočimo život, vjeru, ljubav i nadu, stojimo za najvrjednije što imamo, za našu djecu i za njihovu budućnost stojimo - poručila je okupnjenima dr. Tamara Milenković Kerković.

I ovog petka u Čačku je održan protestni skup "Jedan u pet miliona, za Čačak bez straha". Okupljenim građanima obratili su se organizatori protesta, kao i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Prije početka protesta održan je minut šutnje u spomen tragično nastradalom Čačaninu Milošu Mileusniću.

Ponovljeni su prošlonedjeljni zahtjevi da se osiguraju fer i pošteni izbori, slobodni mediji, da se zaustavi nasilje, kao i da se pronađu nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića i pokušaja ubistva Borka Stefanovića.

Također, ponovljeni su i zahtjevi za smjenu lokalnih vlasti, zahtijevano je da se spriječi odlazak mladih iz grada i riješe komunalni problemi. Održana je i protestna šetnja centralnim gradskim ulicama.

- I dok se mi borimo vlast šuti. Šuti jer ne zna šta da kaže. Šuti jer zna da smo u pravu. I dok oni šute grad i dalje propada. Dok oni šute mladi i dalje odlaze iz grada. Dok oni šute Morava je i dalje zagađena. Dok oni šute bioskopa i dalje nema - istakao je Radiša Ćeriman, organizator protesta u Čačku.

Šapčani su se u centru grada večeras okupili treći put kako bi izrazili nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti uz pištaljke i parole "Počelo je, osmijeh na lice, rušimo negativce", "Ubio si selo, Vučiću", "Počelo je, sad su naši, ne odustaju Čivijaši".

Šapčanima su se obratili Zoran Trifković, profesor na Beogradskom univerzitetu i karikaturista Dušan Petričić.

Istakli su da je naš narod na vrijeme bio upozoren, da ljepote i pameti imamo u izobilju, ali historiju slabo znamo i zato moramo po zimi šetati.

- Svako šeta, iz raznih razloga, ali svi zajedno imamo jedan cilj, a to je da očistimo dvorište naše - poručio je iz centra Šapca profesor Trifković.

Karikaturista Dušan Petričić naglasio je da se ne treba zavaravati i da će borba biti duga i iscrpljujuća, u njoj ćemo morati da dokažemo da je naš očaj i stid jači od njihove pohlepe i nedostatka stida.

Sugrađanima se obratio i Dušan Tufegdžić i upozorio ih na neregularnosti u šabačkom Zdravstvenom centru. Prema njegovim riječima, u protestnu šetnju glavnim gradskim ulicama krenulo je oko hiljadu građana nezadovoljnih radom republičke vlasti.

Na građanskom protestu "1 od 5 miliona" u Požarevcu na Starom korzu okupljenima se obratio Hadži Nenad Maričić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nakon toga uslijedila je protestna šetnja kojom građani iskazuju nezadovoljstvo općim stanjem u državi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.