PROMOCIJE

Titov specijalni savjetnik u knjizi otkrio mnoge tajne: Ovo je najveća podvala hrvatskom narodu

U toku rata kao neprofesionalac uhvatio sam se ukoštac s Gestapom i Ustaškom nadzornom službom

A. Ču. / Avaz.ba

30.5.2019

"General iz Premanture", knjiga generalpukovnika JNA Ivana Miškovića, savjetnika za sigurnost Josipa Broza Tita, u srijedu je predstavljena u zagrebačkom Novinarskom domu, gdje je istaknuto kako je riječ o knjizi o "ljudima iz sjene, tajnim operacijama i titanima 20. stoljeća kojoj posebnu dimenziju daju stenogrami, razgovori i Titove misli koje dosad nisu objavljene", piše "Jutarnji list".

Dugogodišnji načelnik Službe bezbjednosti JNA i jedini Titov specijalni savjetnik, 99-godišnji generalpukovnik Ivan Mišković Brk na promociji je istaknuo da mu je ideja antifašizma obilježila cijeli život, ali i da je ona bila temelj za knjigu koja pokriva razdoblje od 1905. kada je u Premanturi otvorena prva hrvatska čitaonica pa sve do 1966., kada je nakon afere s prisluškivanjem Tita, i uz Miškovićev angažman, bio smijenjen dotad moćni i ozloglašeni dopredsjednik Jugoslavije Aleksandar Ranković.

Mišković je, predstavljajući knjigu, naveo i kako je sve što je u životu naučio dobio u krugu najuže porodici i to u traumatičnim događajima preseljenja iz Premanture pred italijanskim fašističkim crnokošuljašima u Slavonski Brod, ali i kasnijim hapšenjem brata Milana u Kraljevini Jugoslaviji i zaključno stvaranjem tzv. NDH koju je ocijenio najvećom podvalom hrvatskom narodu.

U toku rata kao neprofesionalac uhvatio sam se ukoštac s Gestapom i Ustaškom nadzornom službom. U toj bici izašli smo kao pobjednici iako smo bili nedoučeni. Na bazi toga sam i završio svoju službu u Službi bezbjednosti JNA. Na tom sam poslu ostao dugo - rekao je Mišković. 

Urednik i koautor knjige, historičar Andrej Bader govorio je o radu na knjizi i saradnji s Miškovićem te je naglasio kako je u knjizi koja u 15 poglavlja hronološki pokriva razdoblje od 1905. do 1966. zadržan autentičan način izražavanja, jezična forma koju koristi general Mišković, kao i terminologija karakteristična za svako od tih razdoblja.

- General Mišković se ne libi biti samokritičan, priznati svoje greške, ali i ukazivati na greške sistema kojima je bio izložen i kojem je bio vjeran cijeli svoj radni vijek, što ovo autobiografsko svjedočanstvo čini posebnim. To je istodobno knjiga o ljudima iz sjene, tajnim operacijama, priča o titanima 20. stoljeća i malim ljudima koji se rasprsnu u tami - rekao je Bader, najavivši i drugu knjigu koja će obraditi Miškovićev rad i život od 1966. do 2014.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.