HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Situacija jako podsjeća na Hrvatsku i 1991., sad treba pripaziti na stabilnost BiH, Crne Gore i Kosova

Plenković je naglasio kako je Evropska unija jedinstvena i da smatra da udar na ruski bankarski sektor neće utjecati na poslovanje Fortenove

Plenković: Tu smo poruku poslali ovdje u Briselu. Fenix

E. Ć.

25.2.2022

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u petak ujutro u Briselu je komentirao sankcije Rusiji koje je Evropska unija dogovorila.

- Zaključci na ovoj razini usvojeni su odmah, nakon pola sata sastanka. Kako bi se prije svega poslala poruka jedinstva. Tekst reflektira zajednički konzenzus država članica nakon burtalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu - rekao je Plenković, prenosi "N1".

Plenković kaže da je najavljeno kako se situacija bude razvijala da će doći do novih paketa. Dodaje da je ovo nešto što ima dinamičan karakter i da ovo nije posljednja poruka koju će Evropa poslati Ukrajini. Rezimirao je što se dogodilo jučer.

- Jučerašnja agresija ovoga tipa predstavlja praktički poništenje svih vrijednosti na kojima počiva međunarodni poredak, predstavlja kršenje svih načela međunarodnog prava. Ovo je napad koji je ničim izazvan. Ovo je agresija bez presedana - rekao je Plenković te najavio nove krize koje će proizaći iz ove situacije, poput energetske i izbjegličke.



Presedan u međunarodnim odnosima

Kazao je da je ovaj potez stvorio presedan u međunarodnim odnosima.

- Praktički svaki drugi regionalni hegemoni ovoga tipa mogu po ovom modelu napraviti agresiju na bilo koju zemlju iz nekih njhovih razloga i nadati se da neće biti nikakvih reperkusija po njih osim paketa sankcija. Ovo je na neki način bitka između demokratskih sustava i onih gdje se vlast ne mijenja često - rekao je.

Plenković je naglasio kako je Evropska unija jedinstvena i da smatra da udar na ruski bankarski sektor neće utjecati na poslovanje Fortenove.

- Vidjet ćemo. To ne odlučujemo mi - odgovorio je na pitanje očekuje li prekid opksrbe plinom iz Rusije te naglasio da Evropa traži alternativne izvore: Stvara se nova, dugoročna mreža.

Pamtit ćemo taj 24. februar

Otkriva da se na sastanku raspravljalo o mogućnosti da se nestabilnosti preliju na jugoistok Europe, odnosno zapadni Balkan.

- Ova situacija, kad pogledate apel predsjednika Zelenskog, jako podsjeća na Hrvatsku 1991., vrlo je to slično, samo što je invazija puno veća, napad je jači. Treba paziti na stabilnost i na situaciju i na Kosovu, Crnoj Gori i BiH i tu poruku smo poslali - rekao je Plenković.

Komentirao je izvještaje o brzini kojom Rusi napreduju prema Kijevu, rekavši da je to katastrofalno i da ne može izraziti veću ogorčenost zbog toga što se ovako nešto događa u 21. stoljeću.

- Taj 24. februar ćemo jako dugo pamtiti - kaže, te dodaje:

- Ono što jest bitno i što je po meni sasvim očito, ovakav napad, ovakvih razmjera iz toliko pravaca nije se pripremao jedan dan, ovo je operacija koja se spremala jako dugo, ovo je sistemski pripremano i s ciljem da se u Ukrajini promijeni režim i da ju se ponovno privuče Rusiji i da se ne nastavi prodemokratski put.

Plenković je pozdravio i jučerašnje saopćenje Zorana Milanovića, rekavši da se čini kako su približili stajališta, prenosi "N1".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.