UGOVOR OD 343.3 MILIONA

Novi premijer Slovenije se buni protiv poteza koji Janšina vlada želi napraviti prije odlaska s dužnosti

Golob je javno pozvao Tonina da se suzdrži od potpisivanja dugoročnih ugovora za nabavku oružja, jer tek predstoji formiranje i početak djelovanja nove vlade s punim ovlastima

Robert Golob i Janez Janša. Avaz

E. Ć.

29.4.2022

Novoizabrani premijer Slovenije Robert Golob protivi se namjeri odlazeće vlade predvođene Janezom Janšom koja želi prije odlaska s dužnosti potpisati ugovor o nabavki oklopnih vozila "Boxer". Oklopna vozila za vojsku koštala bi Sloveniju 343.4 miliona eura.

Inače, Janšina vlada je planirala velike investicije u slovensku vojsku. Navodno je do 2026. godine planirala uložiti 780 miliona eura, naglašavajući da su vojsku prijašnje vlade zanemarivale, kako u pogledu opreme i naoružanja, tako i u vezi plata vojnika, što i dalje tvrdi.

Matej Tonin, ministar odbrane Slovenije, je rekao da će se već zaključeni ugovor o nabavki oklopnih vozila preko OCCAR-a, evropske organizacije za saradnju u zajedničkoj nabavki oružja, potpisati ovih dana. 

Golob je javno pozvao Tonina da se suzdrži od potpisivanja dugoročnih ugovora za nabavku oružja, jer tek predstoji formiranje i početak djelovanja nove vlade s punim ovlastima, navodi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.