PIŠU SRBIJANSKI MEDIJI

Ovaj pripadnik Belivukovog klana nudio da bude treći svjedok saradnik, sud ga odbio

Inače, Lalić se tereti da je počinio pet teških ubistava, za otmicu i nelegalno držanje oružja

Srđan Lalić se ponudio Specijalnom sudu da bude treći svjedok saradnik. Telegraf.rs

H. J. I. / Telegraf.rs

14.6.2022

U Specijalnom sudu u Beogradu iz četvrtog pokušaja počelo je pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, a nedavno je Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo drugu optužnicu po kojoj se terete za ubistvo Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Do sada su svjedoci saradnici u ovom postupku Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević koji su članovi Belivukove krimi-grupe, a kako saznaje Telegraf.rs, Srđan Lalić se ponudio da bude treći svjedok saradnik, ali ga je sud definitivno odbio.

- Srđan Lalić se ponudio Specijalnom sudu da bude treći svjedok saradnik, ali ga je sud dobio. Rekao je da želi status kao Hrvatin... - otkrio je sagovornik iz istrage ovog slučaja i dodao:

- Uradio je sve što je mislio da treba da bi se dodvorio nadležnima. Sve je pričao, ko je šta radio u klanu, kako su mu Belivuk i Miljković naređivali, kao i to da su mu utjerali strah u kosti, ali to mu nije pomoglo da dobije status kao Hrvatin. On je tako nešto pokušavao i ranije, ali nije uspio.

Inače, Lalić se tereti da je počinio pet teških ubistava, za otmicu i nelegalno držanje oružja. 



"Zaklat će ga, neće ostati živ"

Podsjetimo i na fotografiju koju smo priložili uz tekst, koja je sa aplikacije "Sky", a na kojoj su se on i Belivuk fotografisali sa jednom od žrtava, muškarcem koji je na toj slici i dalje bio živ, a spremali su se da ga "dokrajče". Ono što je ostalo urezano u pamćenje svima koji su vidjeli ovu sliku je upravo Lalićev osmijeh dok se sprema završi zločin.

Aleksandar Vulin je tada prokomentarisao:

- Ovo su Belivuk i Lalić, ovaj čovjek je još živ, ali zaklat će ga, neće ostati živ - rekao je Vulin dok je opisivao gore priloženu fotografiju.

Inače, Bojan Hrvatin je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu sklopio sporazum o statusu okrivljenog svjedoka, za koji bi u zamjenu trebalo da dobije 15 godina zatvora. Isti sporazum sklopio je Nikola Spasojević, inače kum Marka Miljkovića, koji bi trebalo da bude osuđen na 14 godina u zamjenu za informacije.


Hrvatin opisao kako su uklanjali tijelo

Bojan Hrvatin je u jednom od svojih iskaza opisao kako su u bunkeru u Ritopeku sjekli žrtve na komade:

- Prvo se zasječe meso do kostiju, a onda se lupi sjekirom... Tako su se sjekle ruke i noge na više dijelova. Glava se odvajala sjekirom, skidala se kosa zajedno sa kožom, jer su dlake zaglavljivale mašinu za mljevenje... Najveći problem bili su crijeva i utroba... Za to smo poslije smislili sistem kako da se sve povadi, a da se ne prospe i da ne smrdi... Kad se odsjeku ruke i noge, probuše se rupe gore iznad stomaka i polako se izvlači sve zajedno, da se ne bi prosulo, jer ako se to sve prospe, ta mokraća i izmet, to onda bude strašno. 

Nikola Spasojević rasvijetlio ubistvo Gorana Mihajlovića

Optužnica protiv Veljka Belivuka i njegove grupe za ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića potvrđena je početkom ovog mjeseca, odnosno, sud je potvrdio optužnicu podignutu sredinom aprila, tako da se sada Belivuk i njegovi saradnici terete za ukupno sedam ubistava. 

Jedno od pomenuta dva ubistva riješeno je upravo na osnovu svjedočenja Nikole Spasojevića zvanog Spale. On je rekao da su članovi Belivukovog klana Mihajlovića namamili da se sastane sa njima, a zatim ga odveli u kuću u Ritopeku gdje su ga mučili i otrovali. Njegovo tijelo prevezli su u Staru Pazovu, tamo ga zapalili i ostatke bacili u Dunav sa Pupinovog mosta.

Inače, Spasojević se tereti za saučesnistvo u ubistvu Aleksandra Gligorijevića, a razlog je navodno bila osveta, potom za ubistvo Gorana Veličkovića Goksija, potom je učestvovao i u ubistvu Gorana Mihajlovića.

I Marko Miljković se "okrenuo" protiv Belivuka?

Na samom početku jučerašnjeg ročišta u Specijalnom sudu ono je razdvojeno u odnosu na Miljkovića, a Belivuku je u jednom trenutku pozlilo, te je morao da bude vraćen pritvor.

- Belivuk i Marko su imali jedan dogovor, a Miljković to nije ispoštovao. Veljko je htio da se održi ročište, a Marko nije to želio... Njih dvojica trenutno nisu, da tako kažem, u "dobrim odnosima". Kada je Belivuk to vidio, njemu je pozlilo. Strahuje da ga Miljković ne izda - rekao nam je sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Na samom početku je, podsjetimo, ročište razdvojeno i u odnosu na Miljkovića, jer se njegov novi izabrani branilac još nije upoznao sa predmetom i u odnosu na Belivuka, koji se žalio da se ne osjeća dobro, nakon čega su vraćeni u pritvor.

Branilac optuženih, advokat Miljana Perendija, prenijela je novinarima ispred Specijalnog suda da je Belivuku skočio pritisak i da mu je prepisana terapija.

Potvrđena druga optužnica protiv Veljka Belivuka i njegovog klana: Terete se za još dva ubistva

Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, na sjednici vijeća održanoj 2. juna 2022. godine donijelo je rješenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, koja je podignuta 13.4.2022. godine protiv okrivljenog Veljka Belivuka i drugih, zbog izvršenja krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela. Njima se na teret stavlja i ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

Ispitujući optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal krivično vanpretresno vijeće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog djela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju.

Protiv ovog rješenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rješenja.

Osim njih dvojice, Belivuku i njegovoj grupi se na teret stavljaju ubistva Lazara Vukićevića, Gorana Veličkovića Goksija, Aleksandra Gligorijevića Puke, Zorana Radojevića i Milana Ljepoje.

Vulin: Klan Veljka Belivuka odgovoran za još 4 ubistva u Atini i na Krfu, očekujemo proširenje optužnice

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je, povodom suđenja Veljku Belivuku i ostalim okrivljenim članovima njegove kriminalne grupe, da "zna da je broj ubistava (koja su počinili) daleko veći" od broja koji im se trenutno stavlja na teret.

Vulin je izjavio da će se optužnica protiv Belivuka i ostalih okrivljenih "proširivati tokom suđenja".

- Dužni smo porodicama i dužni smo stradalima - rekao je Vulin i dodao da je "ne samo srbijanska policija, nego su i evropske policije bile šokirane brutalnošću" te kriminalne grupe.

Vulin je naveo da je kriminalna grupa Veljka Belivuka "odgovorna za četiri ubistva u Grčkoj, dva lica u Atini i dva lica na Krfu u istom trenutku", kao i da se za sada pregovara da li će se tim ubistvima baviti srbijanska ili grčka policija.

Prema informacijama koje posjeduje Telegraf.rs, srbijanski i grčki istražitelji koji rade na rasvjetljavanju ubistava vođe škaljarskog klana Igora Dedovića (43) i njegove "desne ruke" Stevana Stamatovića (43) u Atini, prema nezvaničnim informacijama, prikupili su dokaze koji dovode Veljka Belivuka, odnosno "kavački" klan za koji je on radio, u vezu sa ovom dvostrukom likvidacijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.