PODNOSE SE OSTAVKE

Policajci sa sjevera Kosova razdužuju opremu i oružje

dministaracija u Sekretarijatu Skupštine prihvatila je ostavke i uredno zavela u protokolu, naveli su iz Sekretarijata

Policajci predaju opremu. TANJUG / IVAN RADULOVIĆ

A. O.

7.11.2022

Svoje odluke o povlačenju iz kosovskih institucija nastavili su da formalizuju Srbi sa sjevera Kosova, a ostavke se podnose od jutros u Osnovnom sudu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a policajci razdužuju svoju opremu i oružje.

Jutros je deset poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova vratilo mandate. Mandate su vratili svi poslanici Srpske liste. Tu informaciju potvrdio je Sekretarijat Skupštine.

U obrazloženju se navodi da mandat vraćaju iz moralnih i ličnih razloga.

- Administaracija u Sekretarijatu Skupštine prihvatila je ostavke i uredno zavela u protokolu - naveli su iz Sekretarijata.


Sudije, tužioci i pomoćno osoblje napustili su su jutros oko 10 sati zgradu Suda koja je preko puta policijske stanice.  Sudija Apelacionog suda i član Sudskog savjeta Kosova iz srpske zajednice, Nikola Kabašić, potvrdio je da je jutros u Sudu realizovano ono što je prije dva dana najavljeno.

- Danas su sudije koje nisu stigle jučer da pošalju svoju ostavku Sudskom Vijeću Kosova to učinile zvaničnim mejlovima - rekao je Kabašić.

Srpski policajci iz četiri općine sa sjevera Kosova koji su podnijeli ostavke, od ponedjeljka ujutru dolaze u stanicu policije u Kosovskoj Mitrovici kako bi razdužili opremu i naoružanje. Mediji prenose da oni dolaze u stanicu u Kosovskoj Mitrovici pojedinačno ili u manjim grupama.

Kossev prenosi da na ulicama od jutros nema policije ni patrola. Podsjetimo, više od 300 srpskih policajaca u nedjelju je napustilo kosovsku policiju, tako što su uručili otkaze i razdužili uniforme. Oni su zajedno došli ispred stanice u Kosovskoj Mitrovici, noseći u rukama svoje ostavke na ćirilici, a potom su ušli u zgradu stanice.

Ostavke su formalno jučer podnijeli i gradonačelnici i odbornici četiri općine na sjeveru Kosova.

Srbi sa sjevera Kosova su u subotu donijeli odluku da napuste kosovske institucije zbog odbijanja Prištine da obustavi odluku o preregistraciji vozila i odbijanja da formira zajednicu srpskih općina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.