PRISUSTVOVAO GRADONAČELNIK

Obilježena godišnjica smrti porodice Zec: "Jedna od najmračnijih epizoda u historiji Zagreba"

Trideset i jednu godinu nakon zločina koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u historiji ovog grada, stojim ovdje kako bih odao počast žrtvama i kako bi još jednom upozorili što se ovdje dogodilo, rekao je Tomašević

Tomislav Tomašević na obilježavanju godišnjice smrti porodice Zec. Josip Regovic / PIXSELL

S. S.

7.12.2022

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević kazao je u srijedu, povodom 31. godišnjice ubistva porodice Zec, da će grad na mjestu ubistva majke Marije i kćeri Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen ploču kao podsjećanje na počinjeni zločin.

- Iako su poznata imena tadašnjih pripadnika MUP-a, koji su 7.prosinca 1991. godine ubili Mihajla Zeca na kućnom pragu na zagrebačkoj Trešnjevci te odveli njegovu suprugu i kćer do planinarskog odmorišta Adolfovac, gdje su potom ubijene, za taj zločin nikad nisu odgovarali - rekao je gradonačelnik Tomašević.

Postavljanje spomen ploče

U tom smislu, kazao je, veoma je bitno obilježiti ovu tužnu godišnjicu, ali isto tako i obilježiti to mjesto kao trajno sjećanje na počinjeni zločin, kako se nikad više ne bi ponovio.

- Grad Zagreb će to napraviti, u proceduri je postavljanje spomen ploče na ovom mjestu - kazao je Tomašević na komemoraciji koju su organizirali Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće.

- Trideset i jednu godinu nakon zločina koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u historiji ovog grada, stojim ovdje kako bih odao počast žrtvama i kako bi još jednom upozorili što se ovdje dogodilo - istaknuo je Tomašević na komemoraciji kod Adolfovca na Sljemenu, a građane Zagreba pozvao je da grade društvo bez diskriminacije po bilo kakvoj osnovi.

"Hrabrost je nužna"

U znak sjećanja na zagrebačku porodicu Zec položeni su vijenci i ruže, a na komemoraciji na Sljemenu učestvovali su, među ostalima, i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić te ambasadori Norveške i Srbije.

- Došli smo ovdje po hrabrost koja je nužna za prokazivanje zlonamjernog umanjivanja okolnosti ovog zločina, ovdje se učimo toj hrabrosti i solidarnosti u kojoj želimo jedni drugima biti oslonac - naglasila je aktivistica Maša Samardžija, pročitavši poruku Antifašističke lige, prenosi Hina.

- Sve što se dogodilo te kobne večeri, izazvalo je muku i tišinu svih, i pripadnika srpskog naroda koji su se mogli osjećati ugroženo, i onih koji su osudili ubistvo djeteta i njegovih roditelja ali to nisu imali snage reći izvan svoja četiri zida - kazala je Samardžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.