ODBIJENA ŽALBA

Crna Gora: Specijalni tužilac Čađenović ostaje u pritvoru

On je hapšen 9. decembra, zbog sumnje da je na funkciji koju obavlja počinio krivično djelo "stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja"

Saša Čađenović: Ostaje u pritvoru. Boris Pejović / Vijesti.me

S. S. / Vijesti.me

14.12.2022

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je kao neosnovanu žalbu odbrane Saše Čađenovića na određivanje pritvora tom uhapšenom crnogorskom specijalnom tužiocu, kazala je "Vijestima" portparolka suda Aida Muzurović.

Čađenoviću je pritvor ranije određen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da utiče na svjedoke.

Tereti se da je bio dio organizacije "kavčani"

On je hapšen 9. decembra, zbog sumnje da je na funkciji koju obavlja počinio krivično djelo "stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja".

Čađenović je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, koje je došlo do sumnji da je Čađenović u drugoj polovini 2020. do 2022. godine postao član kriminalne organizacije "kavčani".

- Osumnjičenom se stavlja na teret da je u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije 'kavački klan', sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka - navodi se u saopćenju SDT-a koje je potpisao tužilac/portparol Vukas Radonjić.

Negirao krivicu

Čađenović je pred tužiocem Milošem Šoškićem, ali i sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

On je u septembru 2015. izabran u tim SDT-a, kojim je do 17. februara ove godine rukovodio bivši GST Milivoje Katnić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.