VIŠI SUD U BEOGRADU

Ponovo odgođeno suđenje hrvatskim pilotima u Beogradu za raketiranje kolone na Petrovačkoj cesti

Ne očekujem pošteno suđenje niti ga priznajemo, mi ćemo zaštititi naše pilote, rekao je Jandroković

Opet otkazano suđenje hrvatskim pilotima. Antonio Ahel / ATAImages / PIXSELL

S. S.

26.12.2022

U Beogradu je danas trebalo početi suđenje četvorici hrvatskih vojnih pilota koje optužnica tereti za ratni zločin počinjen u avgustu 1995, ali onoje opet odgođeno. Sve je komentarisao advokat dodijeljen hrvatskom pilotu po službenoj dužnosti Aleksandar Olenik.

Suđenje je odgođeno uz obrazloženje suda u Beogradu da nije imao elemenata za odluku da im se sudi u odsutnosti. Predsjedajući sudskim vijećem Vladimir Duruz nije zakazao novo ročište, nego je suđenje odgodio do daljeg dok se ne utvrdi vjerodostojnost saopćenja hrvatskog ministarstva pravosuđa da neće postupati po zamolbi Srbije u tom predmetu, javili su srbijanski mediji.

Hrvatska to suđenje ne priznaje.

Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su u avgustu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti u BiH. Hrvatska osporava srbijanskom pravosuđu nadležnost, pa i pravo na pokretanje postupka. Među ostalim, i zato što je te događaje već istražio Haški sud.

- Ne očekujem pošteno suđenje niti ga priznajemo. Mi ćemo zaštititi naše pilote. Kao što smo govorili, ovdje se radi o političkoj odluci. Srbija ima svojih problema i zato je pokrenula taj proces - izjavio je predsjednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković na pitanje novinara o suđenju, prenosi HRT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.