V. D. PREDSJEDNIKA DPS-A

Živković: Građani da ne učestvuju u popisu, cilj je pretvaranje Crne Gore u BiH

Kad je interes Abazovića da ovako nešto nasilu provede, onda se radi o ozbiljnoj manipulaciji i prevari, rekao je Živković

Danijel Živković. Biljana Matijašević / Vijesti.me

H. J. I.

19.10.2023

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković pozvao je sve građanke i građane da ne učestvuju u popisu stanovništva i kako je kazao, "ovom prevarnom procesu".

Rekao je da su pokušali s nadležnima da dođu do zajedničkog dogovora o odgađanju popisa. 

"Etnički inženjering"

- Pored svih naših zahtjeva i dobre volje, Vlada i Monstat su se ignorantski ponašali sve ovo vrijeme. Nisu izašli u susret nijednom našem zahtjevu. Njihov cilj je bio jasan: održati popis u ovom ambijentu i unijeti u sistem već pripremljene podatke, kako bi mogli da provedu etnički inženjering. Ko god bude učestvovao u ovom popisu daje legitimitet prevarnom procesu - rekao je Živković na pres konferenciji.

Smatra da je cilj "etnofederalizacija", odnosno "pretvaranje Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu".

Odgovarajući na poziv ministra Aleksandra Damjanovića, kazao je da nije problem da sjednu.

- Ako postoji volja gospodina Damjanovića, neka odgode popis i da dogovorimo monitoring - rekao je Živković.

Govoreći o mogućim kaznama za građane, on je rekao da građani mogu njega uzeti za primjer, jer će on "tih dana imati dosta obaveza" i da ga popisivači neće moći naći na kućnoj adresi.

"Ozbiljna manipulacija i prevara"

Rekao je da je doskorašnji lider DPS-a Milo Đukanović bio na sjednici Glavog odbora te stranke i da je njegov stav da popis treba odgoditi.

- Kad je interes Abazovića da ovako nešto nasilu provede, onda se radi o ozbiljnoj manipulaciji i prevari - ocijenio je Živković.

Rekao je da Monstat "može građane zastrašivati", ali da postoji jasna odredba u Rezoluciji Evropskog parlamenta "da se građani ne smiju zastrašivati".

Živković je kazao kako je sve što traže da se uspostave mehanizmi kontrole u stabilnom ambijentu.

"Vlada unaprijed propala"

Govoreći o novoj vladi, kazao je da je to "unaprijed propala vlada" i da će brzo izgubiti legitimitet u Parlamentu, kao i prethodne dvije vlade.

Na pitanje kako vidi to što su albanske partije prihvatile učešće, kazao je da su oni autonomni politički subjekti, ali da to ne mijenja njihove kvalifikacije o vladi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.