ZA JOŠ 20 DANA

Slovenija produžava kontrolu na granici sa Hrvatskom

Slovenija je graničnu kontrolu prema Hrvatskoj uvela 21. oktobra nakon odluke Italije o kontroli na slovenačkoj granici

Kolone na granici zbog kontrola su se produžile, ali ne značajnije. Facebook

H. J. I.

15.11.2023

Šef slovenačke Uprave uniformisane policije Marko Gašperlin izjavio je da je predloženo da se kontrola na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom produži za još 20 dana.

On je dodao da su se kolone na granici zbog kontrola produžile, ali ne značajnije.

Porast ilegalnih prelazaka

- Nakon umjerenog trenda rasta od januara do juna, u julu smo primijetili veliki porast ilegalnih prelazaka, a u oktobru se situacija smiruje, iako je nivo i dalje visok, oko hiljadu neovlaštenih prelazaka na sedmičnoj bazi - naveo je Gašperlin.

On tvrdi da je slovenačka policija od 21. oktobra zbog neispunjavanja uslova odbila ulazak u Sloveniju 291 državljaninu trećih zemalja i zabilježila 54 krivična djela.

Prema njegovim riječima, krivična djela uglavnom se odnose na krijumčarenje ljudi, krivotvorene isprave i ukradena vozila, javlja slovenačka televizija.

Unutrašnja bezbjednost EU

- Obrađeno je 438 prekršaja, uglavnom kršenja Zakona o strancima ili Zakona o kontroli državne granice. Važan podatak koji govori o efikasnosti rada policije i opravdanosti uvođenja su mjere koje se sprovode na osnovu ulazaka u šengenskom informacionom sistemu, kojih je u ovom trenutku bilo čak 187 - rekao je Gašperlin.

Slovenija je graničnu kontrolu prema Hrvatskoj uvela 21. oktobra nakon odluke Italije o kontroli na slovenačkoj granici, a krajem tog mjeseca produžila ju je do 19. novembra.

Slično Italiji, Slovenija je među razlozima odluke o privremenom uvođenju graničnih kontrola navela prijetnje javnom redu i unutrašnjoj bezbjednosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprečavanje terorizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.