BOŽIĆNA POSLANICA

Patrijarh Porfirije služio arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

Blagdan čiji je temeljni smisao okupljanje porodice, druženje i podsjećanje na osnovne ljudske vrijednosti

Patrijarh Porfirije. M.M. / ATAimages / PIXSELL

FENA

7.1.2024

Pravoslavni vjernici koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić, dan Kristovog rođenja, blagdan čiji je temeljni smisao okupljanje porodice, druženje i podsjećanje na osnovne ljudske vrijednosti.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije nalazi se na Kosovu, gdje je služio svetu arhijerejsku liturgiju u sjedištu SPC-a u Pećkoj patrijaršiji.

Božićna poslanica

U svojoj Božićnoj poslanici Porfirije je istaknuo kako je „u turobnoj stvarnosti današnjice jedini odgovor, dostojan pravoslavne hrišćanske vere, božićno slavoslovlje“.

- Molimo se za mir svuda u svijetu. Apeliram na vas da se borite za svetinju braka i porodice, naročito, pak, za uzrastanje djece 'u strahu Gospodnjem', što znači u pobožnosti i čestitosti, a ne u robovanju samoživosti i bolestima ovisnosti - istaknuo je.

Porodična atmosfera

Pozvao je pravoslavne vjernike da Božić proslave u porodičnom krugu u atmosferi koja će ih podsjetiti na ubogu betlhemsku pećinu, sklonište pastirima i njihovim stadima.

- U njoj se, na beskrajno smiren način, rodio car slave i bio položen u obične jasle umjesto u kolijevku jer za njega, najvećega gosta, Emanuela ili 'Boga koji je s nama', ne bijaše mjesta u ljudskim gostionicama onoga vremena (Luk. 2, 7), kao što ga ni danas nema ne samo u savremenim hotelima nego ni u nekim ljudskim srcima.

Čestitajući svima vama, braćo i sestre, i ovaj Božić, kao i nastupajuću Novu godinu dobrote Gospodnje, prizivamo na vas blagoslov Boga i oca, nas radi rođenoga sina njegova Isusa Kista i svetoga duha, od kojega – i Prečiste Djeve Marije – on i bi rođen, uz sveradosni božićni pozdrav: Mir Božji – Hristos se rodi - poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.