ČETIRI DANA DO IZBORA

Burno na debati pred izbore u Hrvatskoj: SDP-ovka poručila da je HDZ-ovac povlašten na HRT-u

Na velikoj debati nije bilo šefova dvije najveće stranke - Andreja Plenkovića i Peđe Grbina

Debata pred izbore u Hrvatskoj. HRT

S. S.

13.4.2024

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj su za četiri dana, a HRT je sinoć organizirao debatu predstavnika političkih stranaka i koalicija.

Pozvali su deset predstavnika lista stranaka i koalicija, a to su iz Domovinskog pokreta Tomislav Josić, iz Fokusa Davor Nađi, iz HDZ-a Marin Piletić, iz IDS-a Dalibor Paus, iz Mosta Nikola Grmoja, iz stranke Možemo Sandra Benčić, iz nezavisne platforme Sjevera Matija Posavec, iz Radničke fronte Katarina Peović, iz SDP-a Mirela Ahmetović i Milivoj Špika iz platforme Umirovljenici zajedno.

Na debati su bile one stranke i koalicije koje prema istraživanju HRejting prelaze 4% podrške ispitanika u barem jednoj izbornoj jedinici. U skladu s pravilima HRT-a uzet je postotak malo niži od 5-postotnog izbornog praga kako bi bili sigurni da će ova debata obuhvatiti one liste koje imaju najviše izgleda ući u novi, 11. saziv Hrvatskog sabora.

Zanimljivo, na velikoj debati nije bilo šefova dvije najveće stranke - Andreja Plenkovića i Peđe Grbina.

Tokom rasprave Mirela Ahmetović je kazala da je SDP prvak uvođenja građanskog odgoja i da to planiraju napraviti u cijeloj Hrvatskoj. 

- Upravo ova pitanja pokazuju koliko je nužno da djeca od malih nogu uče koliko su jednaki i ravnopravni. Ključno je da vjeronauka bude izborni, a ne obavezni predmet i da svako ima pravo odlučiti hoće li ga pohađati ili ne i da nema diskriminacije među djecom - istakla je.

Piletić je pitao Ahmetović što su to SDP-ove škole, a ona mu odgovorila da su građani upravo svjedočili povlaštenoj poziciji HDZ-ovog predstavnika u debati. Potom je napala voditelje da je Piletić cijelu debatu bio povlašten i da mu nisu brojali replike, a stalno je replicirao i upadao u riječ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.