JADRAN

Austrijski list otkiva: Evo koliko košta ljetovanje u Hrvatskoj i kako proći povoljnije

Napisali su obrazloženje zašto je ljetovanje u Hrvatskoj ove godine za deset posto skuplja nego prošle godine.

Dubrovnik najskuplji. Grgo Jelavić/ Pixsell

Z. K.

30.5.2024

Austrijski dnevni list “Österreich” piše kako će Austrijanci za ovogodišnje ljetovanje u Hrvatskoj morati “nešto dublje posegnuti u džep”. Austrijanci tekst počinju izuzetno primamljivim opisom hrvatskog Jadrana, prenosi Večernji list.

Plavo more

„Tirkizno plavo more, priroda kao iz snova i fascinirajuća kultura obećavaju nezaboravni godišnji odmor u Hrvatskoj. K tome vas u Hrvatskoj čeka i ponuda bogata raznolikostima. Stoga nije slučajnost da se ova zemlja na Jadranu ubraja u najomiljeniji ljetni Hotspots Austrijanaca”.

Potom su napisali uvodno obrazloženje zašto je ljetovanje u Hrvatskoj ove godine za deset posto skuplja nego prošle godine.

- Promjena valute iz kune u euro imala je jak utjecaj na cijene u Hrvatskoj – koje su porasle za deset posto. Još viši porast nego prošle godine, barem kako prognoziraju turistički stručnjaci, ne bi se smio dogoditi.

Sve to očito još dugo nije zastrašujuće za turiste. Njih oko 21 milijun došlo je 2023. godine u “jadranski raj”, a među njima je zabilježeno i pola milijuna noćenja austrijskih turista. I ove godine, mnogi Austrijanci ponovo žele provesti ljetovanje u Hrvatskoj. Stoga je uputno znati koliko novaca se mora ukalkulirati za tjedan dana ljetovanja – navodi list.

Kako piše Österreich, “odmor u Hrvatskoj košta u prosjeku oko 945 eura po sedmici i po osobi, bez troškova zračnog prijevoza. Preračunato po danu, to za budžet znači otprilike 135 eura dnevno, uključujući boravak u hotelu s tri zvjezdica i hranjenju u lokalnim restoranima. U cijenu je uračunat i najam nekog malog vozila kao i sudjelovanje u nekim od omiljenih aktivnosti”.

List u nastavku navodi i nešto jeftiniju varijantu ljetovanja koja obuhvata boravak u hotelu sa samo jednom ili dvije zvjezdice i prehranu u Fastfood lokalima.

- Odlučite li se za prijevoz javnim autobusima i besplatne aktivnosti, može se nezaboravni godišnji u Hrvatskoj provesti i za 42 eura dnevno - tvrdi Österreich.

Kako bi i oni punih džepova došli na svoje austrijski dnevni list nudi im okvirnu kalkulaciju koliko bi ih moglo stajati njihovo ovogodišnje ljetovanje na hrvatskom Jadranu.

Cijene variraju

- Luksuzni godišnji odmor u “jadranskom raju” počinje negdje kod cijene od 285 eura po osobi i danu, na više. To znači stanovanje u hotelu s četiri zvjezdice, dnevno uživanje u meniju od tri slijeda jela, raspolaganje s unajmljenim autom i učestvovanje u privatno organiziranim aktivnostima - ističe list.

Ono na što Österreich posebno skreće pažnju je da cijene u Hrvatskoj “jako variraju ovisno o godišnjem dobu”.

- Najskuplje je za vrijeme ljetnih mjeseci. Nešto jeftiniji, ali jednako lijep je i odmor u Hrvatskoj u pred i posezoni - konstatira list, uz opasku kako su “ Split i Dubrovnik, među najskupljim destinacijama” na hrvatskom Jadranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.