SKANDALOZNO

SDA kupuje poslanike i prijeti hapšenjem

Budućim poslanicima nude do 500.000 KM za prelazak ili prijetnje osvetom, u sve uključen stranački paraobavještajni i parapolicijski aparat

Izetbegović: Zaprijetio javno onima koji ne žele sa SDA; Čampara: Nervozni ministar šalje prijeteće poruke; Lukač: Podnosi krivične prijave

Piše: K. KEŠMER

2.11.2018

Strah od gubitka poluga vlasti u taboru SDA posljednjih dana dostiže neviđene razmjere. U panici su mobilizirani svi resursi i specijalni timovi, a cilj je jedan – zadržati vlast po svaku cijenu.  

Posljednji istupi visokopozicioniranih članova SDA i njihovih policijsko-obavještajnih potrčaka to i potvrđuju.

Akcija demoniziranja

Prvi je nervozu javno ispoljio predsjednik stranke Bakir Izetbegović. On je u nekoliko intervjua koje je dao u posljednjih petnaestak dana otvoreno zaprijetio onima koji se usude formirati vlast bez SDA, a posebno strankama koje novu vlast kane formirati u Sarajevu.

On je kazao da to ne bi nikome preporučio te da je izbjegavanje SDA rizično. Govoreći o Kantonu Sarajevo, Izetbegović je kazao da je to kanton s najvećim budžetom, koji je veći od onoga u RS, te da se to sada „pokušava oteti od SDA“.

Nije dugo trebalo da se za njim oglasi prvi pendrek FBiH i član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara. U svom javnom istupu osioni Čampara poslao je strankama koje žele formirati vlast prijeteću poruku:

- Ako neko misli da ćemo mi to gledati skrštenih ruku, Boga mi se vara. Ja to ne bih preporučivao nikome.

Ovakva poruka na težini dobiva zato što je saopćava ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Nekoliko sati nakon toga, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač javno je potvrdio da SDA-ova vlast, preciznije režim, ne sjedi skrštenih ruku. Ovaj policijski aparatčik SDA kazao je da je već podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika SDP-a Nermina Nikšića zbog navodnog ometanja pravosuđa. Jasno je da je Nikšić prva meta, kao lider SDP-a, koji predvodi blok stranaka koje ni pod koju cijene ne žele u vlast sa SDA.

Nikšić: Upozorio Parlament na zloupotrebe

Diskreditacija i plašenje Nikšića počeli su još ranije. Upozoravao je na to lider SDP-a prvo u Parlamentu FBiH, a nakon toga i u medijima, kada je izjavio da je FUP, odnosno Lukač, formirao poseban tim kako bi se špijunirali kadrovi SDP-a te im se fabricirale razne afere koje bi dovele do hapšenja.

U akciju demoniziranja svih onih koji ne žele SDA u vlasti, zatim se uključio i Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, koji, uzgred rečeno, nikad nije saopćio ko ga je tukao i istjerao iz prostorija SDA u Srebrenici.

Osmanović je izjavio da bi sve probosanske snage trebale prići SDA-u kako bi se napravila koalicije. Kada se njegove izjave prevedu na običan jezik, može se zaključiti da su oni koji ne žele sa SDA protivnici Bosne i Hercegovine. Odnosno – ko je protiv SDA, neprijatelj je BiH!?

Ipak, ovakvi istupi SDA-ovih prvaka samo su zavjesa ispred onoga što se dešava iza kulisa, odnosno onoga što se dešava dalje od očiju javnosti.

U međuvremenu, specijalni timovi SDA bacili su se na prljaviji i tajni posao uz asistenciju obavještajnih i policijskih struktura koje su pod kontrolom SDA.

Nakon što su dodijeljeni mandati zastupnicima na kantonalnom, federalnom i državnom nivou, specijalci su dobili zadatak da hitno prouče profile kadrova drugih stranaka te među njima tražiti najlabilnije.

Poslije detaljne opservacije, po kafanama i drugim okupljalištima zastupnika krenulo se u lobiranje, kupovanje i zastrašivanje. Na meti su članovi koalicije DF-GS, stranaka Narod i pravda, NBL, Nezavisni blok, SDP i SBB.

Detaljni dosjei

Agenti SDA za podršku ovoj stranci, već je to i javna tajna, nude od 200.000 do 500.000 KM (u ovisnosti o kojem se nivou radi) te brojne privilegije – upravne odbore, direktorska mjesta, zapošljavanje rodbine...

To je u suštini ponuda, dok im se s druge strane otvoreno najavljuje odmazda i brutalna osveta. U tome se ne preza ni od čega: ucjena, otkaza, prijetnji, hapšenja...

U cijeli posao uključena je i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), odnosno njen direktor Osman Mehmedagić. Sudeći prema činjenici da specijalci SDA posjeduju čak i podatke o bližoj rodbini budućih zastupnika, jasno je da imaju pripremljene dosjee u kojima su navedeni detalji koji se mogu koristiti kao poluga ucjene.

Zastrašivanje Konakovića

Konakovć: Prijetnje hapšenjem

Da je brutalno zastrašivanje krenulo, potvrdio je i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković. 

On je objavio da, dok Čampara daje izjave da neće sjediti skrštenih ruku, pripadnici FMUP-a istražuju odluke koje je kao premijer potpisivao uz saglasnost i odobrene kompletne Vlade KS te da ga tako pokušavaju zastrašiti. Iz poruka koje mu se šalju, nije teško razaznati i prijetnje hapšenjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.