HISTORIJA

Na današnji dan: Ubijen predsjednik Egipta

Bilans atentata bio je 12 mrtvih i više od 25 ranjenih

A. Ka.

Anvar el-Sadat

Foto: Arhiv


Na današnji dan napadom Egipta i Sirije na izraelske položaje na istočnoj obali Sueca i na Golanskoj visoravni 1973. počeo je vojni sukob Izraela i Arapa - Jomkipurski rat, okončan 22. oktobra rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a o prekidu vatre.

1014. Umro car Samuilo, koji je 976. digao ustanak protiv Vizantije i osnovao Makedonsko carstvo. Njegovo carstvo propalo je nakon teškog poraza od vizantijskog cara Vasilija II u bici kod Belasice. Prema predanju, umro je od srčanog udara kada je vidio svojih 14.000 vojnika koji su bili zarobljeni, a potom po naređenju cara Vasilija II oslijepljeni i pušteni.

Rođen irski fizičar

1887. Rođen francuski arhitekta i teoretičar švajcarskog porijekla Charles Eduard Jeanneret-Gris, poznat kao Le Corbusier, jedan od najvećih arhitekata 20. vijeka, koji je korištenjem armiranog betona, stakla i gvožđa radikalno promijenio tradicionalni način gradnje.

1903. Rođen irski fizičar Ernest Thomas Sinton Walton, jedan od pionira nuklearne fizike. Razvio je 1929. prvi atomski akcelerator.

1908. Austro-Ugarska anektirala Bosnu i Hercegovinu, što je izazvalo duboku krizu u odnosima evropskih sila. Da bi izbjegle rat, vodeće evropske zemlje priznale su aneksiju u martu 1909. Pod pritiskom evropskih sila aneksiju je priznala i Kraljevina Srbija.

1915. Napadom na Srbiju, Bugarska, koja je na početku rata proglasila neutralnost, uključila se u Prvi svjetski rat na strani Centralnih sila.

1930. Rođen sirijski državnik i general Hafez el-Asad, koji je na vlast došao u novembru 1970. udarom vojnog krila Arapske socijalističke partije BAAS. Predsjednik Sirije bio je od 1971. do juna 2000. kada je umro u svom kabinetu. Naslijedio ga je sin Bašar al-Asad.

Vojna parada

1958. Američka nuklearna podmornica Seawolf izronila na površinu kod obale Nove Engleske nakon dva mjeseca provedena u morskim dubinama, što je bio svjetski rekord u ostajanju pod morem.

1976. Vojna hunta na Tajlandu srušila vladu Senija Pramoja, a vojska je na univerzitetu u Bangkoku masakrirala veliki broj studenata ljevičara.

1981. Na vojnoj paradi u Kairu ekstremni pripadnici vojske ubili Anvara el-Sadata, predsjednika Egipta od oktobra 1970. Bilans atentata bio je 12 mrtvih i više od 25 ranjenih.

1988. Pod pritiskom demonstracija, tokom kojih je Slobodan Milošević učvršćivao svoju vlast u Srbiji, rukovodstvo Vojvodine podnijelo je ostavke. Tokom protesta demonstranti su na funkcionere koji su pokušali da im se obrate bacali jogurt, zbog čega je ovaj događaj kasnije nazvan jogurt-revolucija.

Umrla prva žena ratni pilot u Jugoslaviji

1989. Umrla američka filmska glumica Bette Davis, dobitnica dva Oscara za filmove “Opasna” i “Džezabel”.

1990. Umrla prva žena ratni pilot u Jugoslaviji Marija Draženović-Đorđević, koja je u sastavu 113. lovačkog puka učestvovala u Drugom svjetskom ratu u borbama na Sremskom frontu 1945. Letački ispit je položila 1939. kada je imala 15 godina.

1991. Indonezijski vojni avion udario u zgradu vlade u Džakarti, poginule su 102 osobe, a ranjeno više od 5.000.

1998. U Tokiju umro Akira Kurosawa, japanski režiser.

2002. Premijer Belgije Guy Verhofstadt uputio prvo zvanično izvinjenje za deportovanje desetine hiljada Jevreja u koncentracione logore u nacističkoj Njemačkoj koje su činili lokalni zvaničnici.

2007. Umro Laza Ristovski, muzičar i kompozitor. Svirao je u grupama Smak i Bijelo dugme i predstavnik je generacije koja je obilježila rok-scenu bivše Jugoslavije.

2012. Umro bivši alžirski predsjednik Chadli Bendjedid, koji je svrgnut sa vlasti 1992, nakon čega je izbio desetogodišnji građanski rat u kojem je stradalo više od 200.000 ljudi. Na čelo Alžira došao je 1979. godine.

Više o temi Na današnji dan

NA VRH

Podijeli članak na