OPREZ

Neka vas ne zavara ljepotom: Ovaj cvijet može izazvati srčani udar

Sadrži izuzetno snažne spojeve koji se nazivaju srčani glikozidi, a koji mogu uzrokovati probleme i dovesti do ubrzanog rada srca

Naprstak (Digitalis purpurea) je cvijet koji dolazi u raznim nijansama ružičaste, ljubičaste, bijele i žute boje. Facebook

E. Ag.

17.10.2023

Naprstak (Digitalis purpurea) je cvijet koji dolazi u raznim nijansama ružičaste, ljubičaste, bijele i žute boje. Izvorno potječe iz Evrope i Sjeverne Afrike, ali s njim treba biti iznimno oprezan jer može biti smrtonosan.

Tajna je u listovima i cvjetovima ove biljke u kojima se nalazi spoj digoksin, koji ima snažan učinak na srce.

Snažni spojevi

- Naprstak sadrži izuzetno snažne spojeve koji se nazivaju srčani glikozidi, a koji mogu uzrokovati probleme i dovesti do ubrzanog rada srca - rekao je za Live Science dr. Žen Vang.

Ovaj iznenadni poremećaj srčanog ritma, poznat kao ventrikularna fibrilacija, uzrokuje ubrzan rad srčanog mišića, što može dovesti do zastoja srca i smrti, prema Johns Hopkins Medicine.

Međutim, digoksin je, uprkos svojim smrtonosnim učincima, važan i široko korišten lijek za srce. Prema dr. Vangu, propisuje se za zatajenje srca kada drugi lijekovi ne djeluju, piše Index.hr.

Cijelo biljno carstvo prepuno je biljaka koje mogu imati zlokobne učinke na zdravlje ljudi i životinja. Evo nekoliko njih.

Modri jedić

Modri jedić (Aconitum napellus) ima otrovne dijelove, osobito korijenje. Ako se proguta, može izazvati bol u želucu i vrtoglavicu. Otrov također utječe na srce i može biti fatalan, prema britanskom Woodland Trustu.

Modri jedić. Facebook

Kukuta

Daleki rođak mrkve, kukuta (Conium maculatum) se brzo širi SAD i Evropom. Učinke možemo osjetiti čak i ako ne dodirnemo ovu biljku. Jedan muškarac iz Ohaja završio je na respiratoru i u medicinski induciranoj komi nakon što je udahnuo čestice otrova kukute dok je čistio grmlje.

Kukuta. Facebook

Velebilje

Velebilje (Atropa belladonna) ima ljubičasto-zelene cvjetove u obliku zvona, ovalne listove i bobice koje su u početku zelene, a kasnije crne. Svi dijelovi te biljke su otrovni, a posebno bobice. Sadrže alkaloide koji utječu na nervni sistem, kao što je atropin, koji uzrokuje ozbiljne simptome uključujući znojenje, povraćanje, poteškoće s disanjem, zbunjenost, halucinacije i moguću komu i smrt.

Velebilje. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.