KORISNO

Kako pobijediti pandemijsku iscrpljenost

Nutrijenti poput omega-3 masnih kiselina, vitamina grupe B, luteina i željeza igraju ključnu ulogu u nivou energije i općem blagostanju

Globalna pandemija itekako je bila umarajuća. Ilustracija

Z. K.

13.9.2021

Važno je shvatiti i pomiriti se s tim da je globalna pandemija itekako bila umarajuća, pa ne čudi što se sve više spominje i pojam pandemijska iscrpljenost. Ako osjećate da nemate energije kao prije, bezvoljni ste i razdražljivi, ne očajavajte, jer niste usamljeni. Stručnjaci savjetuju kako da izađete na kraj s ovim, na prirodan način.


Čaj od hibiskusa

Kvalitet sna - Ne možete imati dobar dan ako se niste naspavali. San je neophodan za pravilno funkcioniranje i tijela i uma. Razmislite o tome da u ishranu uvrstite više namirnica koje sadrže magnezij. Ovaj mineral regulira nivo hormona melatonina, koji je odgovoran za ciklus spavanja.

Nahranite mozak - Adaptogeni poput asparagusa, reiši gljiva i biljke maka pomažu u budnosti i boljim kognitivnim sposobnostima jednako kao i kofein.

Zdrava energetska pića - Hidrirajte se čistom energijom. Pijte čaj od ženšena koji jača izdržljivost i poboljšava kardiovaskularnu funkciju. Pića s višnjom, također, vam pomažu da regulirate ciklus budnosti i sna.

Uz to, konzumirajte limun, limetu, kakao, kao i čaj od hibiskusa.


Nivo energije

Izbalansirana ishrana - Nutrijenti poput omega-3 masnih kiselina, vitamina grupe B, luteina i željeza igraju ključnu ulogu u nivou energije i općem blagostanju. Samim tim pomoći će i u borbi s osjećajem iscrpljenosti.

Kontrolirajte nivo stresa - Pandemijska iscrpljenost može da se pogorša zbog stresa.

I dok je nemoguće izbjeći ga, izaberite metode kako da se izborite s stresom. Bilo da su u pitanju sport, šetnja, slikanje, čitanje knjige ili meditacija…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.