NAŠA TEMA

Šta je i kako se liječi lumbosakralni sindrom

Tegobe s kičmenim stubom dijagnosticiraju se osnovnim, prvim ljekarskim pregledom koji obuhvati nalaz po organskim sistemima, neurološki i lokalni nalaz

Pravi razlog nastanka bola nije poznat. Ilustracija

Piše: Z. Karić

28.2.2022

Jedna od veoma čestih bolesti današnjice je bol u donjem dijelu leđa (lumbosakralni sindrom kičme).  Nekad je to bila bolest koja je bila najčešće zastupljena kod vozača i automehaničara, a danas od nje obolijevaju sve kategorije stanovništva, kaže dr. Senad Zukanović, primarijus i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Privatnoj fizijatrijskoj ordinaciji RAS.


Postavljanje dijagnoze

Naš sagovornik navodi da pravi razlog nastanka bola u donjem dijelu leđa (LS kičmi) nije poznat u medicini, dok pojedini naučnici vezuju ovaj sindrom i s neonatologijom i cirkulatornim sistemom u razvoju.

- Prvi medicinski korak koji se poduzme kada se pacijent javi ljekaru je postavljanje dijagnoze. Sličnu kliničku sliku LS sindromu daju i bolovi uzrokovani od urogenitalnog trakta. Dakle, potrebno je isključiti bol od bubrega, mokraćnih puteva, mokraćnog mjehura. Kod žena isključiti tegobe od maternice i jajnika, a kod muškaraca najčešće bude prostata. Ako se prilikom pregleda posumnja na ove bolesti, potrebno je uraditi laboratorijske nalaze i pregled ginekologa ili urologa - govori dr. Zukanović.

Tegobe s kičmenim stubom dijagnosticiraju se osnovnim, prvim ljekarskim pregledom koji obuhvati nalaz po organskim sistemima, neurološki i lokalni nalaz. U najvećem broju slučajeva se dijagnoza postavi na taj način, a, ako bude potrebe, uradi se RTG snimak ili CT i MRI LS kičme.


Dr. Zukanović: Obolijevaju sve kategorije stanovništva. Avaz

- U odnosu na kliničku sliku, postoji konzervativno i operativno liječenje. Konzervativno se sastoji u lediranju kod akutnih tegoba (zagrijavanju hroničnih), ordiniranju medikamenata, obično nesteroidni analgoantireumatici te sredstva za popuštanje zategnutosti mišića, uz savjet za mirovanje. Ponekad je potrebno dati blokadu bola kortikosteroidom i anestetikom - kaže dr. Zukanović.


Fizikalna terapija

Osnovno je liječenje, dodaje, fizikalna terapija koja se kod pacijenata s tegobama od diskusa izvodi jednom ili više puta godišnje. Potrebno je pacijentu savjetovati smanjenje tjelesne težine ako je prisutna pretilnost, a obavezno ga uključiti u sistem vježbi koje treba raditi svakodnevno.

- Ni u kojem slučaju ne idite kod kostolomaca i drugih priučenih ili medicinski neukih ljudi koji rade „pravljenje“ kičme, jer takve manipulacije mogu imati za posljedicu paralizu - ističe dr. Zukanović.


Može doći do oštećenja nerava

Kičma se sastoji od koštanih dijelova: kralješci (pršljenovi) i vezivnohrskavičnih struktura - diskusa. LS kičma ima pet pršljenova, objašnjava dr. Senad Zukanović.

- Na pregledu se obično nađu gubitak normalne krivine, pojačana zategnutost propratnih mišića i snažna osjetljivost pojedinih nivoa. Ako su tegobe izazvane od pršljenova, to se može potvrditi RTG snimkom. Tegobe izazvane od promjena na diskusima potvrđujemo CT ili MRI nalazom - govori dr. Zukanović.

Na svakom nivou kičme, dodaje naš sagovornik, s obje strane imamo po periferni par nerava. Najčešći uzroci LS sindroma su kompresija ovih nerava ili kičmene moždine.

- Tegobe mogu biti akutni snažni bolovi koji paraliziraju, žigovi, sijevanje, grčevi, trnjenje. Mogu biti lokalizirani u predjelu krsta s jedne i druge strane ili da se šire duž nerava u noge u vidu išijasa. Ako bolovi traju duže vremena, prelaze u hronične - kaže dr. Zukanović.

Neki bolesnici, ističe naš sagovornik, prilikom posjete ljekaru navode da im se bol javio jer su napravili neki pogrešan pokret, trzaj tijelom, neki da su dugo bili pognuti nad umivaonikom ili kadom, neki da su podigli težak teret, a veliki broj pacijenata navodi podatak da su se oznojili prilikom fizičkog posla i da su bili izvrgnuti pothlađivanju donjeg dijela leđa.

Jedan broj bolesnika čak izjavljuje da su zadobili bolove prilikom buđenja iako su legli potpuno zdravi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.