NAŠA TEMA

Kako pobijediti ubrzan tempo na poslu i biti uspješan

Kada pravite pauzu, savjetuje neuropsihijatar, prestanete da radite na neko vrijeme, ali to vas ne sprečava da nastavite da razmišljate o poslu

Napravite odmor za sebe. Agencija

Piše: Z. Karić

5.9.2022

Vjerovatno ste već primijetili da svi živimo u društvu koje od nas zahtijeva da budemo sve efikasniji. U posljednjih 50 godina sve je krenulo nagore, kaže Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar. U privatnim i javnim institucijama, kakve god da su, od nas se traži da radimo više i brže, kao i bolje i jeftinije.


Vratiti snagu

- Ta nova ekonomska paradigma dovela nas je do novog opredjeljenja da sve vrijeme budemo uspješni, da postižemo maksimalne rezultate. A kada ih stignemo, krenemo u potragu za još impresivnijim rezultatima, s još više zahtjeva i ambicija. A, ako bolje pogledate, primijetit ćete da isti obrazac primjenjujemo i na našu djecu - kaže dr. Nogo.

Lično, dodaje, voli ideju uspjeha. Misli da je važna vrijednost željeti biti uspješan u životu. Biti uspješan u kratkom roku je relativno lako. Ali dugo vremena je mnogo teže održati takav tempo. Jednom je lako pobijediti. Ali biti pobjednik u kontinuitetu nije uvijek lako, smatra dr. Nogo.


Nogo: Naučite se opustiti. Avaz

- Uspješna i efikasna osoba je to postala jer je naučila da se opusti, odmara. Jer, kada treba da budete efikasni duže vrijeme, morate biti u stanju da vratite snagu. Možete se oporaviti samo kada sami organizirate odmor. U životu moraš stati da se odmoriš - govori dr. Nogo.


Pravi odmor

Kada pravite pauzu, savjetuje neuropsihijatar, prestanete da radite na neko vrijeme, ali to vas ne sprečava da nastavite da razmišljate o poslu. Ne radite, ali ste aktivni.

- Pravi odmor je ulazak u neaktivnost, koja sadrži obavezan oporavak na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i energetskom nivou. Morate naučiti kako da napravite odmor za sebe. Ako naučite da se odmarate, postat ćete mnogo efikasniji u svakodnevnom životu - ističe dr. Nogo.


Važna je organizacija

- Naučite se organizirati, savjetuje dr. Nogo, samo jedan slobodan dan u sedmici. I svaki dan barem 30 minuta, ili bolje sat, ne radite ništa. Odnosno, za vrijeme odmora sve isključujete i postajete nedostupni vanjskom svijetu. Preporučujem kratku šetnju na svježem zraku, ali ostavite telefon kod kuće - savjetuje dr. Nogo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.