RIJEČ STRUKE

Zašto se javlja bol iza koljena

Dijagnoza se uglavnom postavlja pažljivom anamnezom i fizičkim pregledom

Otok je bolan i vidljiv. Facebook

Edin Buljugić

9.4.2023

Popliteus je mišić koji je smješten na stražnjoj strani zgloba koljena, te njegova povreda dovodi do bolova u tom području. Mišić se veže gornjim krajem pomoću tetive na vanjski kondil butne kosti (lateralni kondil femura), a svojim donjim krajem na unutrašnju stranu kosti potkoljenice (tibije). 

Njegova funkcija je pregibanje (fleksija) zgloba koljena s istovremenom unutrašnjom rotacijom koljena.

Nastaje postepeno

Primarna funkcija popliteus mišića je unutrašnja rotacija. Njegova najvažnija uloga je stabilizacija koljena prema naprijed, kao i stabilizacija povlačenja stražnje strane koljenskog zgloba i lateralnog meniskusa prilikom fleksije koljena.

 Ovaj sindrom prenaprezanja nastaje postepeno i najčešće kod trčanja. Sindrom karakterizira bol u području hvatišta tetive poplitealnog mišića na vanjskoj strani bedrene kosti, ispred hvatišta lateralnog kolateralnog ligamenta.


Buljugić: Primarna funkcija popliteus mišića je unutrašnja rotacija. Avaz

Poplitealna tetiva koristi se kao „kočnica“, sprečava da se prilikom trčanja ili hodanja nizbrdo potkoljenica pomakne prema van. Klinički simptom je bol u poplitetalnoj jami, koja je naročito izražena pri savijanju koljena od 15 do 30 stepeni, ili pri početnoj fazi savijanja koljena pri ciklusu hoda.

Nakupljanje tekučine

Bol i osjetljivost, naročito pri trčanju nizbrdo, javljaju se duž vanjske strane koljena. Tetive su bolne pri pokretima, njihove ovojnice bubre i nakupljaju tekućinu. Otok je bolan i vidljiv. Javlja se najčešće kod atletičara i planinara.

Dijagnoza se uglavnom postavlja pažljivom anamnezom i fizičkim pregledom. Obično pacijenti imaju simptome koji uključuju osjetljivost duž proksimalne tetive popliteusa i bol s otporom vanjske rotacije.

Tretman

- U ranim fazama zacjeljivanja, nakon nove povrede popliteus mišića, liječenje često uključuje odmor od otežavajućih aktivnosti, lediranje koljena u trajanju od 10 do 15 minuta svakih nekoliko sati, kompresioni omot za smanjenje otoka i laser ili ultrazvuk koji pomažu u smanjenju bol i upala.

- Primjena fizikalne terapije – primenjuju se različiti modaliteti fizikalne terapije u cilju smanjenja bola, upale, otoka, krvnog izliva, poticanja procesa zarastanja,regeneracije.

- Kako zarastanje napreduje, neophodni su nježna masaža mekog tkiva popliteusa, postupno opterećenje mišićno-tetivne jedinice i kombinacija otpuštanja mekog tkiva, kontrakcije, opuštanje...

- Vježbe istezanja treba raditi za zadnju ložu, kvadriceps, rotatore kuka i mišiće lista potkoljenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.