ZNAČAJNI PROJEKTI

Banja Luka dobija tri nova parka

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavljuje značajne investicije u zeleno okruženje grada

Izgled parka. Nezavisne novine

N. Č.

29.10.2023

Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, najavio je planove za otvaranje tri nova parka u narednom periodu s ciljem očuvanja epiteta "grad zelenila". U protekle tri godine, Grad Banja Luka zasadio je hiljadu novih sadnica drveća, ukrasnog grmlja i cvijeća kako bi očuvao svoj status zelene oaze, pišu Nezavisne.

Stanivuković je istakao da će Banja Luka dobiti park na mjestu koje je prvobitno bilo predviđeno za izgradnju nebodera od 14 spratova, lokaciju blizu bivšeg kina Kozara. Također, najavljeni su novouređeni park iza Narodnog pozorišta RS, te predivna zelena oaza na lokaciji kod "Krajiške kuće".

Osim toga, gradonačelnik je otkrio da je pronađen način za pokretanje izgradnje najvećeg gradskog parka blizu Kampusa, što će dodatno obogatiti zelenu infrastrukturu Banje Luke.

Grad je također usmjeren na preuređenje mnogih lokacija koje su nekada bile deponije, transformirajući ih u privlačne zelene oaze. Novi sadnički projekti implementirani su na više mjesta širom grada kako bi se obogatila prirodna ljepota Banje Luke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.