NE DAJU UČITELJICU

Učenici u jednoj sarajevskoj školi ni danas nisu na nastavi, protestiraju zbog odlaska učiteljice

Nama su na prvom mjestu naša djeca, a direktor Marevac je napravio da ovo izgleda da mi idemo protiv njega, ističe Šišić-Muratović

Piše: S. Šantić

2.9.2021

Učenici četvrtog razreda Osnovne škole "Behaudin Selmanović" u Briješću. AVAZ

Roditelji učenika jednog odjeljenja četvrtog razreda Osnovne škole "Behaudin Selmanović" u Briješću i drugi dan od početka ove školske godine, protestuju zbog toga što je njihovoj djeci dodijeljena nova učiteljica.

Uz podršku roditelja, mališani ispred škole iskazuju nezadovoljstvo jer im je dodijeljena nova učiteljica, a ne ona koja je s njima bila prethodnih godina - Elvedina Žunić.

Njoj je istekao ugovor na određeno vrijeme, nakon čega je došla nova učiteljica koja je sada na bolovanju, a na čije mjesto je došla druga učiteljica.

Roditelji su stava da je sve na štetu njihove djece, poručujući da je Samostalni Sindikat na čelu sa Saudinom Sivrom na njihovoj strani.




Djeca od devet godina

Dženana Šišić-Muratović, majka jednog djeteta iz ovog odjeljenja, kaže za „Avaz“ da je jedini cilj roditelja da njihova djeca ne ispaštaju.

- Učiteljica je tri godine bila pod ugovorom na neodređeno. Mi smo više puta išli kod direktora koji nam je rekao da je jedna učiteljica na bolovanju, a da će drugu morati zaposliti. Od njega smo tražili samo da zaposli ovu "našu" učiteljicu, da ne bi djeca ispaštala. Ipak, to su djeca od samo devet godina – kazala nam je Šišić-Muratović.

Direktor je, prema riječima majke, odbijao zaposliti učiteljicu jer bi ona time bila tehnički višak.

- Mi smo njemu savjetovali da napravi prekide ugovora, on je to odbio, navodivši neke izgovore. Ta žena je jedna posebna osoba. Do ovoga ne bi došlo da ona prvenstveno nije jedan izvanredan radnik. Nama su na prvom mjestu naša djeca, a direktor Marevac je napravio da ovo izgleda da mi idemo protiv njega - ističe ona. 

Diskriminacija učenika

Šišić-Muratović naglašava kako sada odjeljenje četvrtog razreda u kom je i njeno dijete doživljava diskriminaciju od direktora.

- Direktor škole je sada svim roditeljima u školi poslao anketu u kojoj je postavaljeno pitanje da li ga roditelji podržavaju. Anketa je poslata svima osim nama, roditeljima djece ovog odjeljenja – ističe ona.

Dodaje i kako je jučer organizovana priredba dobrodošlice za prvačiće na kojoj su učestvovala druga odjeljenja četvrtog razreda, osim onog u kojoj je njeno dijete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.