SARAJEVO

Delić: Pozivamo kantonalnu tužiteljicu Sabinu Sarajliju da u predmetu hotela "Igman" postupi po hitnom postupku

Također, pozivamo tužiteljicu da predmete stare po nekoliko godina rješava ubrzano kako bi se zaštitilo makar ono što je ostalo od javne imovine

Adnan Delić. Avaz

Piše: A. Na.

15.3.2022

Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo pozvao je kantonalnu tužiteljicu Sabinu Sarajliju da u predmetu hotela „Igman“ postupi po hitnom postupku.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Portal Žurnal jučer je objavio članak pod naslovom „Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet o nedavnoj prodaji hotela "Igman" firmi "The Place" Emira Granova i arapskih investitora, što ukazuje da postoji osnova sumnje u (kupo)prodaju hotela“ u kojem su izneseni podaci o predstavniku investitora čija je ponuda za privatizaciju hotela „Igman“ zadovoljila uvjete 13. javnog poziva za prodaju ovog hotela.

Navode i da je Kantonalno tužilaštvo formiralo predmet, te da je to osnovana sumnja u legalnost ovog postupka. Pretencioznost ovog članka nastavlja se i u rečenici „Prodaja hotela "Igman", čini se, ipak neće proći ispod radara Tužilaštva Kantona Sarajevo. Ozbiljna ponuda firme „The Place“ Emira Granova i investitora iz Dubaija od 5.105.000 KM inspirisala je pravosuđe da konačno formira predmet kroz koji će, za nadati se, provjeriti kompletan postupak“, završen citat.


Sve su to predmeti u kojima je Kanton Sarajevo oštećen u milionskim iznosima

Ipak, ako nastavite čitati članak pročitat ćete i da je predmet formiran po službenoj dužnosti, odnosno po prijavi zastupnice Skupštine Kantona Sarajevo, citiramo: „Potvrdila je to kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija u odgovoru zastupnici SDA u Skupštini KS Jasmini Biščević-Tokić. „Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je povodom zaprimljenog zastupničkog pitanja i priloga dostavljenih uz isti, formiralo krivični predmet. Postupajući tužilac ovog tužilaštva će u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH preduzeti potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se odnose na postupak prodaje hotela 'Igman'“, navela je Sarajlija. Sumnje u nepravilnosti u vezi s prodajom hotela Biščević-Tokić prijavila je i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS“, kraj citata navedenog novinarskog uratka.

Ista ova zastupnica, Jasmina Biščević – Tokić, nije osjećala potrebu da reaguje i prijavi sumnje u nepravilnosti u predmetima Satex, Peroton i desetinama drugih prodaja za koje se ne zna ni kako, ni kome je prodavana javna imovina, kao ni potpisivanje, u najmanju ruku sumnjivih ugovora, kao što je kupovina četverosjeda, a zatim i upravljanje poslovnim prostorima, te milionska potraživanja po osnovu koncesija; sve su to predmeti u kojima je Kanton Sarajevo oštećen u milionskim iznosima i koji se decenijama povlaće po sudovima; ali je zato prodaju hotela „Igman“ koja je obavljena transparentno i prije mjesec dana, odmah prijavila kako Uredu za borbu protiv korupcije KS, tako i Tužilaštvu. Mi nemamo problem s tim, ali ne možemo a da se ne pitamo zašto i ostali predmeti ne zaslužuju jednaku brigu zastupnice Tokić.

Namjerno ili nenamjerno, ovo je klasičan primjer dezavuiranja i zbunjivanja javnosti kroz iznošenje vlastitih promišljanja autora ovog članka jer je u istom tom članku sasvim jasno da je predmet formiran po službenoj dužnosti, a ne zbog osnovane sumnje do koje je došlo Tužilaštvo Kantona Sarajevo.


Teško da ćemo ikada ići ka oporavku privrede

Na stranu sve, teško da ćemo ikada ići ka oporavku privrede, privlačenju investitora i unaprijeđenju turističke ponude kad sami tjeramo one koji su spremni doći i investirati u devastiran hotel koji takav neupotrebljiv stoji već više od 25 godina, a u isto vrijeme godinama ignorišemo dokazane predmete ilegalne prodaje javne imovine Satexa i desetina drugih javnih preduzeća, potpisivanje ugovora sa stranim kompanijama za pružanje usluga javnim preduzećima kojima te usluge nikad nisu isporučene i sl. Frišak primjer je nedavno blokiranje računa KJP „ZOI 84“ na iznos veći od pola miliona KM od slovenske firme Peroton za usluge koje ovom javnom preduzeću nikad nisu isporučene.

Zbog svega navedenog apeliram da tužiteljica Sarajlić u predmetu prodaje hotela „Igman“ obavi sve što je neophodno i ubrzanim postupkom riješi ovaj predmet.

Kantonalna agencija za privatizaciju i sve kantonalne institucije, kao i do sada, bit će na raspolaganju Tužilaštvu za sve što budu tražili, kako bi se ovaj predmet što prije istražio i javnosti dale tačne i provjerene informacije. Također pozivamo tužiteljicu da predmete stare po nekoliko godina rješava ubrzano kako bi se zaštitilo makar ono što je ostalo od javne imovine - naveo je Delić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.