SKUPŠTINA KS

Nakon cjelodnevne rasprave usvojen Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja

Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila amandman Vibora Handžića, dok su svi ostali amandmani odbijeni

Skupština KS. FENA

Piše: S. S.

19.4.2022

Skupština Kantona Sarajevo je usvojila prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Za ovaj Finansijski plan je glasao 21 zastupnik, jedan je bio suzdržan, a sedam ih je bilo protiv.

Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila amandman Vibora Handžića, dok su svi ostali amandmani odbijeni.

Rekordni budžet ove institucije iznosi 499.273.449 KM, od čega su ukupni prihodi iz tekućeg perioda 467.456.000, 21 milion će biti izdvojen iz rezervi, a skoro 10 miliona iz viška prihoda iz ranijih godina

Amandman Vibora Handžića podrazumijeva da se 500.000 KM prebaci sa deficitiranih usluga zdravstvene zaštite i PCR testiranja i prebacivanje tih sredstava na specijalizaciju pet pedijatara.

Usvajanju je prethodila cjelodnevna rasprava.

Kako je rekao ministar zdravstva Haris Vranić, ovo je rekordni budžet za ovu instituciju. Zastupnica Amra Junuzović-Kaljić (NiP) je rekla da su radna tijela podržala ovaj finansijski plan.

Zvonko Marić (SBB) je rekao da je teško u poplavi besmisla nešto smisleno reći, te se zbog toga izvinio građanima, jer su usvajanju dnevnog reda prethodile opstrukcije i teške uvrede između zastupnika.

Žestoka rasprava

Haris Zahiragić (SDA) je upitao ministra Vranića o povećanju sredstava za printanje materijala sa 78.000KM na 250.000 KM, šta je razlog. 

- Kojom je dokumentacijom je raspolagao ministar prilikom sačinjavanja liste lijekova, koje je po svemu sudeći lično donio, bez saglasnosti komisije što je obavezan?, upitao je.

Nezavisni zastupnik Damir Nikšić je rekao da je rekordni budžet posljedica inflacije.

Nakon toga je ministar Haris Vranić (SDP) odgovorio na pitanja.

- Federalna lista A, odnosno obligatorna lista, je povećana za 3 generika, što automatski povećava troškove lijekova. Važna stvar je kontrola, odnosno kako se troše ta sredstva, a ZZO ima samo jednog kontrolora. Da li može jedan kontrolor pregledati sve? Naravno da ne. Što se tiče povećanja uposlenika, on se odnosi baš na te neophodne nove kontrolore. Zašto je cijena recepta 1.90 KM? Postavite to pitanje sebi, a ne meni, jer je to odluka Skupština KS, a ne mene - rekao je.

Kaže o protestu Sindikata radnika u zdravstvu da su se jučer dogovorili i satnica i koeficijent.

- Zašto se to sada radi, ja mislim da je to zato što je to politički sindikat. Da nije bilo članova radnog tijela predsjednik bi srušio taj dogovor. Zašto danas protestuju ne znam. Čudno je da ih posjećuje direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović, pa čak predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović. Oni su dobili i više nego su mislili da će dobiti. Pogotovo za desni dio ove Skupštine (opozicija) pitanje: Zašto tjerate ljude protestiraju iako se sve dogovorilo?, upitao je.


Obratili se i predstavnici sindikata

Nakon odgovora ministra, obratio se i predstavnik Sindikata radnika u zdravstvu KS Jasmin Avdović, koje je ranije resorni ministar Haris Vranić nazvao političkim sindikatom.

-  Što se tiče jutrošnje hajke na nas, ovo je spontano okupljanje. Mi iz ovog sindikata nismo organizatori, iako učestvujemo u protestu. To što se neko pojavio, danas, jučer ili prije deset dana ne treba biti predmetom hajke da se na nas stavlja zvono političkog sindikata. Sa nama su bili i zastupnici Elmedin Konaković, Bibija Kerla i Mirza Čelik, a jutros su se pojavili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović. Šta smo mi trebali uraditi kad se direktorica KCUS-a pojavila u parku i uslikala sa ljudima - kaže on.

Zastupnik Mirza Čelik je rekao kako opozicija drži kvorum na ovoj sjednici, te je pozivao zastupnike da se vrate odmah na sjednicu, a ne pred glasanje. Na to je odgovorio Vibor Handžić da i on u nekom drugom domu (Dom naroda FBiH) drži kvorum, ali ne priča o tome, jer mu je to posao.

Dževad Poturak (SBB) je kritikovao činjenicu da se iz ZZO KS nisu izdvojila sredstva za JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.